Мина "Осогово" ще бъде обявена в несъстоятелност

Кюстендилската мина "Осогово" АД най-вероятно ще бъде обявена в несъстоятелност. Това стана ясно след провелото се в четвъртък общо събрание на кредиторите на дружеството. Агенцията за държавни вземания, която е най-големият кредитор на мината с вземане от 4.5 милиона лева, отказа да приеме предложения оздравителен план за дружеството, въпреки че той беше допуснат от съда. Прекият резултат от това е, че съдът ще обяви "Осогово" АД в несъстоятелност.

През юли 2000 година мина "Осогово" беше приватизирана от РМД "Мини Руен" ЕАД. За времето от тогава до днес задълженията на предприятието са се увеличили повече от седем пъти.

Малко преди да се състои общото събрание на кредиторите на "Осогово", Кюстендилският окръжен съд разгледа и делото за обявяване на процедура по неплатежоспособност на мажоритарния собственик на мината "Руен" АД, което притежава 80% от капитала й. Искането за процедурата е внесено от синдиците на рудника Станка Чавдарова и Борис Борисов. Към техния иск се е присъединила и Агенцията за следприватизационен контрол. Според Чавдарова изпълнителният директор на дружеството Павел Павлов и собствениците на дружеството не са спазили клаузите на приватизационния договор. Неотдавна Станка Чавдарова каза също, че мината е в тежко финансово състояние заради това, че са сключени неизгодни договори. По силата на тези договори "Мини Руен" АД изкупува продукцията на мина "Осогово", а след това я продава на КЦМ-Пловдив, прибирайки печалбата от продажбата. Съдебното заседание, на което съдът ще обяви, че дружеството "Осогово" е неплатежоспособно, е насрочено за 26 март. Дотогава трябва да се направи финансово-счетоводна експертиза на предприятието от две вещи лица. Ако Кюстендилският окръжен съд вземе решение за ликвидация на "Осогово"АД, 150 миньори ще останат без работа, а имуществото на мината ще бъде разпродадено.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK