Полина Йорданова: Има алтернатива на компютърните игри

Полина Йорданова е съсобственик и управител на фирма "Касъл дизайн", която са занимава основно с графичен дизайн, мултимедийни и web-презентации. В същото време компанията представя от няколко години на пазара и обучаващи и развлекателни продукти за деца. Вече има четири интерактивни приказки, разработени от български художници, аниматори, програмисти и дизайнери. Това е алтернативата на компютърните игри, казват от компанията.

- - -

В: Колко са компаниите у нас, които развиват подобна дейност?


- Преди шест години тази дейност беше хит в Италия. В чужбина интересът не е преставал.У нас обаче мултимедийните обучаващи приказки са все още непознати. Преди шест години започнахме дейност, която беше изцяло нова и пазарът изобщо не беше разработен. Успяхме да съчетаем трите задължителни елемента - да има занимателната част, специални ефeкти и образователна част. Съчетахме приказката на различните езици, ефектите и компютърните игри. Началото беше доста трудно, защото аниматорите не бяха правили подобна анимация и затова, докато се изчисти технологията, първият диск ни отне доста време - около половин година. След това творческата работа ни отнемаше все по-малко време. Всичките ни специалисти са българи - аниматори, графични дизайнери, сценаристи. По-лесната част е създаването на продукта. Трудностите идват после.

В: Какво се промени с годините?

- У нас нищо не се промени. Продуктите все още не са достатъчно популярни, защото имаме проблем с дистрибуцията. Парадоксалното е, че когато участваме на изложения, интересът е много голям. Дори няма случай, когато един човек купи един продукт, да не се върне и да потърси останалите. Доста дълго време за нас беше традиция да участваме на всички панаири на книгата, задължително издавахме нов продукт и правихме представяния.

В: Дистрибуцията ли е основния проблем?

- Не е само това. Отразява ни се и това, че отвън се внасят нелегални дискове, които са на чужди езици, но са много по-евтини. Освен това за съжаление не всички семейства разполагат с компютър. Предполагам, че финансовата страна притеснява част от хората. Все пак дисковете струват около 12-17 лв. Една част от родителите обикновено пресмятат какво друго биха могли да купят на децата си.

В: Няколко книги например?

- За книги не е ставало никога въпрос. Сметките обикновено опираха до това, че за същите пари могат да купят два-три диска на "Славейков". Хората, които обаче предпочитат да купят комплект с книжка на български език, с добра опаковка, така че да става за подарък, предпочитат нашите продукти.

В: Тогава има ли изобщо пазар за тези продукти?

- От няколко години работим за външния пазар. Продаваме за Чехия, Австрия, Унгария, Турция, Румъния и в момента водим преговори за продажби в САЩ. С малки преработки на продуктите, защото техните деца искат по-подробно описание.

В: Само за нагласа ли става въпрос?

- И за нагласа, и за някаква държавна политика. В областта на мултимедията няма никаква държавна политика. Достатъчен е самият факт, че в училищата няма такива продукти, а някъде липсват и компютри. Не е заложена стратегията за разработване на мултимедийни продукти за обучение. Всички литературни произведения могат да бъдат поднесени в някаква забавна форма, така че на децата да им е интересно да ги четат. Правили сме представяне в няколко училища и виждаме, че има голям интерес. На интерес се радва и сред българите в чужбина, защото децата им обикновено не знаят добре български език и така се обучават. В крайна сметка тези мултимедийни приказки са много добър продукт за изучаване на език. Има игри с думи, които помагат да се научи правописът - кръстословици, бесеници.

В: Подготвяте ли нови продукти?

- У нас този пазар за съжаление не се развива никак бързо. Други компании предлагат подобни разработки единствено за чуждоезиково обучение - започва се от урока, минава се към думи, граматика, но няма такава забавна форма, каквато ние предлагаме. Ние сме алтернатива на компютърните игри, стига родителите и децата да осъзнаят, че пред компютрите може не само да се играе. На този етап българинът като че ли няма голям интерес - първо, защото все още разчита на пиратски дискове, и второ, защото не разполага с личен компютър.

В: Това, че на пазара няма конкуренция, пречи или помага?

- Няма конкуренция наистина, но затова не влизат и големите европейски фирми. Появата на една голяма компания може само да помогне да се разработи пазарът. Трябва да се вложат големи суми в реклама и популяризиране на продукти, които българските компании на този етап не могат да си позволят. Няколко фирми се обединихме в Асоциация на мултимедийната софтуерна индустрия в България, за да можем с общи усилия да разработим пазара.

В: Кой са най-новите продукти на пазара за информационни технологии?

- Дори и у нас този пазар се развива непрекъснато. Вече са много популярни на запад мултимедийните визитки, които събират около 50 МВ информация, което е достатъчно място да може да се представи дейността на компанията и всичките й продукти. У нас все още не са толкова известни, но сигурно интересът тепърва ще расте. Българска компания за пръв път пък разработва софтуер за аватар - това е тримерен образ, с който човек може да влезе във виртуалната реалност. На практика така всеки може да си направи 3D образ и така човек да попадне в ситуации, в които по принцип не би могъл да бъде - да играе карате, да използва различни техники, да участва в цирково представление или да се наблюдава като герой в компютърна игра. Технологията обаче се разработва изцяло за английския пазар - тук все още не е имало промоция на продукта и той не е познат у нас.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK