Финансовият надзор удари силно рамо на компенсаторките

Новосформираната Комисия за финансов надзор повиши значително темповете на работа, като само за седмица вписа в регистъра на публичните дружества три компании. След като на първото си заседание в сряда (19 март) председателят Апостол Апостолов, ресорната му заместничка Димана Ранкова и техните 5 колеги вписаха "Енергоремонт-Русе", в петък те одобриха и емисиите на "Енергоремонт холдинг" и "София филм". При това документите на двете дружества бяха одобрени само два дни след като бяха постъпили в комисията. Експедитивността се налага заради предстоящата приватизация на миноритарни дялове от тези компании на фондовата борса срещу компенсаторни инструменти. От комисията заявиха, че очакват най-късно в сряда (26 март) да бъдат вписани още две дружества - в петък пристигнаха допълненията към документите на "Енергоремонт-Бобовдол" и димитровградския ТЕЦ "Марица 3". Вероятно през тази седмица ще има развитие и по вписването на четвъртото дружество от енергоремонтния сектор във Варна.

Така към началото на април финансовият надзор ще е свършил цялата си работа по захранването на борсата с държавни книжа от пул "Енергетика". Сега топката се прехвърля в принципала на компаниите - Министерство на енергетиката, и техните ръководители, които трябва да впишат емисиите на фондовата борса, както и да представят отчетите на компаниите. След това инвестиционните посредници "Първа ФБК" и "Фина-С", които подписаха договор с Агенцията за приватизация за пласирането на пула, ще могат да листват книжата на шестте дружества на приватизационния сегмент. "Ако дружествата си свършат работата бързо, имаме готовност да придвижим процедурата веднага", заявиха от посредниците. Това означава, че в най-добрия случай акциите на компаниите ще излязат на борсата след две седмици.

Според решение на Министерския съвет държавата ще продава по 49% от капиталите на "Енергоремонт холдинг", дъщерните му дружества във Варна и Русе и ТЕЦ "Марица 3", 25% от "Енергоремонт-Бобовдол" и 2.39% от "София филм". Седмата компания от пул "Енергетика" е параходство "Българско речно плаване" с 30% от капитала, но процедурата по регистрирането му в Комисията за финансов надзор е още в начална фаза.

Междувременно стана ясно, че комисията трябва да се пренесе в новата си сграда на площад "Света Неделя" във вторник. Свободни засега са само горните й етажи, като останалите още се ремонтират. Първоначално ще се пренесат само служителите на бившата Държавна комисия по ценни книжа, които досега обитаваха сградата на "Врабча" 23. Там ще се намира централата на НДСВ, чиито функционери вече са заели два етажа.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK