Преброяването на земеделците започна

Министерство на земеделието и горите започна пробното преброяване на земеделските стопанства в страната в предварително определени населени места. Акцията е свързана с изискванията на Европейския съюз и същинската част ще се състои в периода юли - ноември. Данните служат само за статистически цели и ще се ползват само в обобщен вид, без да се разпространяват индивидуално за определени стопанства. По време на селскостопанското преброяване не се събира информация за доходите на производителите и за финансовото състояние на стопанствата, казаха от земеделското министерство.

---

Едно от населените места край София, където се извършва пробно преброяване, е село Железница. В него живеят около 2700 човека и се намира само на 20 км от столицата. Безработицата тук е много малка. В Бюрото по труда са регистрирани само 10 човека. В селото преобладават младите хора, които работят в София. Само възрастните се занимават със земеделие и гледат животни, казва кметицата на Железница Селимка Стоянова. В селото се отглеждат овце, кози и крави. Обработваемите земи са малко, над 50% от нивите са пустеещи, твърди Стоянова. Отглеждат се предимно картофи, средно от половин до един декар. Земеделските стопанства са около 300, като повечето са малки.


Най-младият земеделски стопанин е Дойчин Георгиев (27 години). Той не се притеснява от преброяването. Няма скрито покрито и нищо не съм откраднал, за да се притеснявам, обяви той. Според него никой от селото не прави проблеми. Знам, че моите данни са за статистически цели и не смятам, че ще се използват неправомерно, смята Георгиев. Фермерът отглежда шест крави от породата "Българско родопско говедо" и има 30 кокошки. Този вид крави дават мляко с висока масленост, твърди той. Млякото се продава срещу 70 ст. на литър. Отказвам да го предавам на мандри, защото плащат много малко - по 25 ст. за литър, за високата му масленост. Облагодетелстван съм, че живея до София, докато в провинцията нямат друг изход и го предават на мандрите, при каквато ситуация не бих се занимавал с животновъдство, категоричен е младият фермер. Държавата трябва да промени политиката и да има преференции за развитие на селското стопанство, смята той. Георгиев възнамерява с помощта на кредитните линии на фонд "Земеделие" да вземе още 10-ина крави, за да станат 20. "Не мога да ползвам пари от програма САПАРД, защото не мога да осигуря собствено финансиране", допълни той.

Преброяването при Дойчин Георгиев се извърши от Мария Златанова от областната дирекция по земеделие София-град. Тя успява да преброи по около 6 стопанства на час. Попълването на един въпросник излиза около 45 минути при задължително присъствие на стопанина. Основните въпроси са около 43. Няма проблеми и хората не отказват информация, коментира Златанова.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK