ТЕЦ "София-Изток" приключи екопроект за над 3 млн. долара

ТЕЦ "София-Изток" ще отделя до 55% по-малко азотни окиси годишно след приключването на проект за подмяна на горелките в три от котлите, съобщи в сряда изпълнителният директор на "Топлофикация" - София, Валентин Димитров. След модернизацията се намалява и замърсяването с въглероден окис и въглероден двуокис, подобрява се сигурността, а енергийната ефективност се повишава с 1%.

Средствата за екопроекта в размер на 3.24 млн. долара са осигурени от датската агенция за опазване на околната среда (грант от 1 069 200 долара), Националния доверителен екофонд (грант от 972 000 долара), Националния фонд за опазване на околната среда (безлихвен кредит от 648 000 долара) и "Топлофикация" - София (550 800 долара собствени средства). Нискоазотните горелки за котлите са доставени от финладската компания "Ойлон", която е избрана след тръжна процедура по правилата на Световната банка. Консултант по проекта е датската фирма "Рамбол", а изпълнител на строително-монтажните работи - българската "КИКИ КП" ООД.

По екопроекта се работи от три години, след като е установено, че разположеният на 7.5 км от центъра ТЕЦ "София-Изток" е основен замърсител на района около гара "Искър". В тази част на града живеят около 30 000 души. Същевременно построената през 1964 г. централа разполага с едни от най-ефективните съоръжения за производство на електро- и топлоенергия и тяното обновяване ще има сериозен икономически ефект.

В момента Националният доверителен екофонд и столичната "Топлофикация" работят и по съвместен проект за модернизация на мощностите в ТЕЦ "София". Продължава и работата по изготвянето на технически проект за изграждането на два 127-мегаватови блока за производство на топлинна и електрическа енергия на територията на ТЕЦ "София" и ТЕЦ "София-Изток". Общата стойност на инвестицията в тези две мощности се оценява на 180-200 млн. долара, като инвеститор е американската енергийна компания "Хорайзън енерджи дивелъпмънт", а инженерингов консултант е "Блек eнд Вич".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK