Проект ще развива екотуризма от Ахтопол до Ябълково

Бургаската асоциация за екологичен и селски туризъм е разработила проект за развитие на екотуризма от района на Ахтопол до с. Ябълково в западната част на Странджа планина. Това обяви за "Дневник" координаторът на проекта Михаил Москов. Той обясни, че в него влизат и други села като Синеморец, Резово, Кости, Бродилово, Българи, Граматиково и др. Целта на проекта е да предизвика икономическа заинтересованост и допълнителни ресурси за откриване, изучаване, съхраняване и представяне на природното и културно наследство на Странджа чрез превръщане на екологичния туризъм в поминък за местното население, заяви Москов. Според него идеята е всички тези дейности да стават, без да се причиняват екологични или социални щети, като се популяризират природните и културни богатства на териториите.

Проектът е одобрен от програмата "Опазване на биологичното разнообразие и икономически растеж" (ОБРИР) на Американската агенция за международно развитие. Стойността му е 20 хил. лв. и се търси допълнително финансиране за неговото стартиране. Средствата са необходими за подготовка и представяне на цялостни маршрути за пешеходен, конен и велосипеден туризъм, автотуризъм и такива, свързани с църкви, параклиси и др., каза Москов. Според него предвидените дейности трябва да привлекат вниманието на местните хора към новите възможности за поминък и да ги подтикнат към практически действия за подготовка на селата и техните землища за туристическите дейности. Ще се направи пълна инвентаризация на туристическите ресурси и ще се потърсят подходящи форми за тяхното представяне и устойчиво стопанисване, твърди Михаил Москов. Той допълни, че ще се помогне на домакинствата и фирмите да подготвят и предлагат туристически услуги.

На селищните общности трябва да се окаже помощ да започнат подготовка на програми за развитие на екологичен туризъм, които да предизвикат актуализация на общинските планове и стратегии. Ще се организира промоция на туристически продукти, рекламно-информационни материали, екскурзоводски услуги и др., подчерта Москов.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK