"Енергоремонт Варна" изпълнява поръчки за ТЕЦ-ове

В изпълнение на обещанията си за бързо решаване на проблема с издадените компенсаторни инструменти и инвестиционни бонове правителството започна процедура по продажбата на над 1000 свои пакета акции на фондовата борса и централизирани търгове срещу непарични платежни средства. Вестник "Дневник" представя компаниите, от които собствениците на компенсаторки и инвестиционни бонове ще могат да купят акции, с цел да покаже състоянието на дружествата. Така всеки ще може да направи своя избор по-лесно.

Борсовата приватизация на енергоремонтния отрасъл ще завърши с пласирането на 49% от капитала на предприятието във Варна, което започва от утре. Инвестиционният посредник "Фина С" ще предложи на собствениците на компенсаторни инструменти 58 022 акции с номинална стойност от 19 лева всяка. Началната цена, от която ще започне наддаването в четвъртък, е 232.68 лева в компенсаторки. Очакванията са на тази стойност да няма търсене, тъй като книжата на останалите дружества от структурата на холдинга се изтъргуваха значително по-евтино.

Според информация от Агенцията за приватизация цената на "Енергоремонт Варна" ще може да спада при следващите борсови сесии до 25.86 лева. По вчерашния курс на компенсаторките от 24.70 лв. от номинала им тази цена отговаря на 6.39 лв. в реални пари. Това означава, че всичките 49% от капитала на варненското дружество могат да се закупят за най-малко 370 хил. лв. в брой.


Изпълнителният директор на "Фина С" Никола Киров заяви, че не може да коментира тези числа, но допълни, че ако няма интерес на първоначалната цена, тя може да се коригира надолу. Ако продажбата на дружеството се осъществи по минималната стойност от 25.86 лв., употребените компенсаторки за приватизацията ще са за малко повече от 1.5 млн. лв. номинал.

"Енергоремонт Варна" като сума на активите е около три пъти по-голям от предприятието в Русе и малко по-малко от бобовдолския завод. Финансовите му резултати са от ранга на русенските, така че и цената на една акция едва ли ще е много по-различна от неговата. Книжата на дружеството от Русе се продадоха през последните седмици за 22-30 лв. в компенсаторки.

Продажбата на 49% от варненското дружество трябва да приключи до 19 юни, когато изтича договорът за посредничество между Агенцията за приватизация и "Фина С". Брокери предполагат, че заложената висока първоначална цена е свързана с опит за отлагане на същинския аукцион, за да може потенциалните участници в него да закупят нужните им количества компенсаторки.

Основната дейност на "Енергоремонт Варна" е ремонти на електроцентрали, производство на резервни части и оборудване, като в предмета на работа е записано и предлагане на хотелиерски и ресторантьорски услуги. От началото на годината дружеството е получило няколко поръчки като подизпълнител на "Енергоремонт холдинг", като те са главно за извършване на работи за ТЕЦ "Варна". Стойността на договорените ремонти в топлоелектрическата централа, която работи с вносни въглища, за първото тримесечие на годината е 656 хил. лева. Отделно от това, пак с посредничеството на холдинга, варненското дружество изпълнява доставка на укрепващи елементи за нагревни повърхности за ТЕЦ "Марица-изток 2" за 107 461.60 лева. Срокът за изработка на поръчката е 17 юли, като към 31 март е приключена около половината от работата. Според отчета на "Енергоремонт холдинг" за тримесечието обаче най-голямата сделка с ТЕЦ "Варна" се изпълнява по-бавно от предвиденото заради отложена доставка на тръби за изработка на кубове за въздухонагревател. Тази поръчка е трябвало да бъде реализирана до 1 април 2003 година и е за 350 хил. лева.

Седалището на дружеството всъщност не е във Варна, а в село Езерово, община Белослав. Основният му капитал е 2.245 млн. лв., като е бил увеличен през 2002 година чрез промяна в номиналната стойност на акциите му от 1 лев на 19 лева. "Енергоремонт Варна" в момента има два собственика, като Министерството на енергетиката и енергийните ресурси държи 65% от капитала, а "Енергоремонт холдинг " - 35 процента. На борсата срещу компенсаторки ще се продават акции от държавния пакет, така че ако процедурата премине успешно, той ще намалее до 16 процента. Това означава, че ако предлаганите акции преминат в един нов собственик, той ще стане най-големият акционер в дружеството. Това няма да му даде пълен контрол, тъй като сумарно енергийното министерство и холдингът (който е преобладаващо под държавен контрол) ще притежават 51% от капитала на "Енергоремонт Варна".

Все пак има редица решения на общото събрание, които се вземат с мнозинство от две трети от гласовете, и именно в такива случаи ще се почуства влиянието на новия акционер. По устав такова решение е например за разпределяне на дивидент. Всъщност през 2003 година дивидент със сигурност няма да се разпределя, защото предприятието приключи със загуба от 116 хил. лева. За 2001 г. раздадените на акционерите пари са 32 624 лв., или по над 27 стотинки за акция. Естествено тогава средствата са отишли само в държавата и "Енергоремонт холдинг". През миналата година предприятието не се е развивало много добре, което може да се заключи не само от загубата, но и от намаляването на приходите с 20% спрямо 2001 година.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK