Гръцки капитали държат 20% от банковия сектор

В българската банкова система са представени всичките пет най-големи кредитни институции в Гърция - "Националната банка на Гърция", "Търговската банка на Гърция", "Алфа банк", "Банка Пиреос" и "И Еф Джи Юробанк Ергасиас".

По данни на БНБ към края на 2002 г. гръцки банкови капитали контролират малко под 20% от активите в системата. Банковите институции с гръцки собственици са отпуснали малко над една четвърт от всички кредити и са привлекли около една пета от депозитите.

Петте най-големи гръцки финансови институции имат акционерно участие в три български банки и още толкова клона.


"Националната банка на Гърция" (НБГ) държи 89.9% от капитала на третата по големина кредитна институция у нас

Обединена българска банка (ОББ)

През 2000 г. НБГ плати 207 млн. долара на бившите собственици на ОББ - Булбанк, ЕБВР, "Опенхаймер корп" и "Джордел ентерпрайсиз лимитед" за мажоритарния пакет акции, което се оценява може би като най-голямата еднократна гръцка инвестиция у нас. От първоначалния консорциум в сегашната акционерна структура остана единствено ЕБВР. По силата на споразумение между евробанката и НБГ през лятото на 2004 г. ЕБВР трябва да продаде на гръцката институция своите 10%, с което последната да стане почти 100-процента собственик на ОББ.

ОББ е една от най-активните институции в предлагането на нови видове услуги на българския пазар. Интернет банкирането, наречено U-Homeline, бе наскоро усъвършенствано, като вече се предлага и банкиране в реално време, кандидатстване за кредит и търговия с ценни книжа. Ако U-Homeline беше реално действащ клон, той би заемал второ място по брой на извършените преводи в системата на ОББ, а по обем на транзакциите би се наредил на първо място.

В процес на въвеждане е и новата система за картови разплащания, като ОББ най-вероятно ще е първата банка, която ще въведе собствена оторизация на картови транзакции, независима от доскорошния монополист в тази област "Борика". Успешното структуриране на новите услуги стана възможно благодарение на модерната информационна система "Глобус", разработена от гръцката технологична компания Informer SA. "Глобус" се използва и в други финансови институции, където НБГ има участие.

ОББ е една от банките, които разпределят най-големи дивиденти за акционерите си. За миналата година например институцията разпредели под формата на дивидент 35.7 млн. лв., което осигури 47% доход на акция.

НБГ предпочете да запази софийския си клон и след покупката на ОББ, за да може да ползва голямата капиталова база на централата в Атина за финансирането на големи инфраструктурни проекти. Банката участва в консорциума от финансови институции, които финансират рехабилитацията на ТЕЦ "Марица-изток" 3.

Пощенска банка

е втората по големина институция с преобладаващо гръцка собственост. По размер на активите си тя се нарежда на пето място в банковата система. През 1988 г. 78.23% от акциите бяха купени за 38 млн. долара. от консорциума ALICO/CEN Balkan Holdings Limited, в който равно участие имат гръцката EFG Eurobank Ergasias и американската животозастрахователна компания ALICO. Впоследствие делът нарасна до сегашните 86.24% след инвестирането на допълнителни 20 млн. долара в капитала на Пощенска. EFG Eurobank Ergasias е под контрола на гръцката фамилия Лацис.

"Банката е универсална, като обръщаме голямо внимание както на най-големите клиенти, така и на гражданите. След ДСК Пощенска е най-голямата институция, която отпуска заеми на населението", обясни председателят на управителния й съвет Мартин Заимов. Преди дни банката обяви старта на нова програма от кредити за малки и средни предприятия.

Пощенска разполага с централизирана информационна система, чиято платформа е разработена от варненската компания СиСофт. Системата поддържа пълната гама от продукти и единна национална клиентска картотека, като работи на български език.

Вече повече от 10 години на българския банков пазар е представена чрез свой клон

"Банка Пиреос"

Институцията първоначално присъстваше у нас под името "Хиосбанк". Банката се преименува през 2001 г. Това се наложи след извършената в Гърция консолидация на три финансови институции, като "Хиосбанк" и "Македония-Тракия банк" бяха погълнати от "Банка Пиреос". Създадената по този начин банкова група всъщност наследи лиценза на "Хиосбанк" за българския пазар. Групата е контролирана от фамилията Вардиноянис.

С достатъчно дълго присъствие у нас е и

Търговска банка на Гърция (ТБГ)

Институцията стъпи у нас, след като придоби 88.3% от съществувалата по онова време Българска инвестиционна банка. В момента гърците държат почти 100% от акциите.

Участие на българския пазар има и клонът на

"Алфа банк"

който получи лиценз от БНБ през 1995 г. Преди време в гръцката финансова общност се заговори за предстоящо вливане на "Алфа" в НБГ, но до такава сделка не се стигна, поради "радикални различия" между двете преговарящи страни.

Клиенти и пазарен дял

Както се вижда от таблицата, банките с гръцко участие държат общо около едно пета от активите и пазара на кредити и депозити в системата. Общият им пазарен дял наистина е впечатляващ, като той се дължи най-вече на приватизацията на ОББ и Пощенска. Освен техните акционери останалите гръцки инвеститори във финансовия сектор също заявиха интерес за допълнително разрастване у нас. Фамилията Вардиноянис, която е собственик на "Банка Пиреос", беше сред кандидатите за приватизацията на Булбанк. Банката прояви интерес и при приватизацията на Банка ДСК, но се отказа на финалната права и не подаде оферта. "Пиреос" се интересуваше преди години и от евентуална покупка на Първа инвестиционна банка, но не успя да се договори за цената с нейните акционери. Търговската банка на Гърция пък дълго време беше смятана за един от кандидатите за "Биохим".

Логично е да се предположи, че гръцката бизнес общност съставлява основна част от клиентите на управляваните от сънародници банки. Това, разбира се, не важи за ОББ и Пощенска, които и преди приватизацията им бяха достатъчно големи институции с разнообразни клиенти. И двете активно развиват корпоративно банкиране и са сред водещите банки на ритейл пазара.

За клоновете на гръцки банки у нас в много по-голяма степен важи правилото, че основният им бизнес е концентриран в тези компании, с които работят в родината си.

Мениджмънт и персонал

По последни данни на БНБ управителните органи на шестте финансови институции с гръцки инвеститори се състоят от 36 мениджъра. От тях разбираемо преобладават най-вече членовете с гръцки имена - общо 24. Другите 11 са българи, повечето от които са жени. Има и един представител на ЕБВР.

Числеността на персонала в трите гръцки клона варира от 25 до 80 души. Нивото на заплащане е над средното за сектора, като средното трудово възнаграждение започва от 880 лв. и достига дори до почти 2000 лв. В Пощенска банка и в ОББ работят общо над 2000 служители, като заплатите са около и над средното за банковия сектор.

Доказателство за нарасналото влияние на гръцките финансови институции в българския банков живот е избирането на Христос Кацанис в управителния съвет на Асоциацията на търговските банки. Изпълнителният директор на ОББ стана всъщност първият чужденец, който бива избран в ръководството на банковата асоциация. Той замени на този пост другия изпълнителен директор на ОББ - Стилиян Вътев.

- - -

Застраховане

Потенциалът на българския застрахователен пазар със сигурност ще привлече в следващите месеци или години повече гръцки капитали. В момента обаче те са представени най-вече от компанията за общо застраховане "Интерамерикан", която е втората по големина в Гърция. Неин мажоритарен собственик е паневропейският консорциум "Юреко".

С гръцки мениджмънт е американската животозастрахователна компания "AIG Life".

До края на годината трябва да заработи още една застрахователна компания с гръцки капитали. Става въпрос за дружество с акционери ОББ и "Етники иншурънс къмпани" (част отново от НБГ). Предвижда се двете институции да разполагат с по дял от по 50% в бъдещата компания, която ще развива както общо застраховане, така и животозастраховане. "Етники иншурънс къмпани" е първото по големина застрахователно дружество в Гърция, с пазарен дял от малко над 20 на сто.

- - -

Основни показатели на българските банки с гръцко участие

(към 31.12.2002 г. в млн.лв. и дялове общо от банковата система)

Имеактивидялкредитен портфейлдялдепозитидялнетна печалбадял

ОББ 164011,26%670.611.11%1274.611.3%35.713.4%

НБГ 146.91%137.72.28%136.91.21%2.198.23%

Алфа

Банк92.70.64%68.71.14%90.00.8%0.30.11%

Пиреос97.50.67%75.01.25%85.90.76%0.20.08%

Пощенска

Банка7835.38%3926.5%611.65.42%7.72.9%

ТБГ97.10.67%801.33%73.70.65%1.60.6%

- - -

Източник: Българска народна банка

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK