Булстрад взе дял от пенсионна компания "Доверие"

Българско пенсионно осигурително дружество (БПОД) окончателно се вля в ПОК "Доверие", съобщи изпълнителният директор на окрупнената пенсионна компания Даниела Петкова. На 20 май е издадено съдебното решение за вливането на професионалния и универсален фонд на БПОД в съответните фондове на "Доверие", а на 28 май е била извършена същата процедура и за доброволния фонд. След това БПОД е било прекратено и отписано. "С това на практика процедурата по вливането приключи, като са извършени всички необходими действия по запазване правата на осигурените лица", каза Петкова. Тя обясни още, че осигурените в БПОД са били уведомени за вливането и ще получат справка за натрупаните по партидите си суми. Дадено е било право на желаещите да се прехвърлят в друг фонд да го сторят. От "Доверие" са очаквали от това си право да се възползват около 5 на сто от осигурените в БПОД, но в действителност прехвърлилите се са били под 1%. "Въпреки усилията ни да изготвим ясни правила за прехвърляне с цел избягване на натиск от страна на работодатели и фалшификации от осигурителни посредници, отново регистрирахме подобни нарушения. Изпратили сме до Националната следствена служба сигнали за фалшификации, извършени от посредници", допълни директорът на "Доверие". След първата консолидация на пенсионния пазар новото мегадружество ще управлява активи за 110.376 млн. лв. (по официални данни от 31.03.2003 г.), което представлява дял от 30.6%. Осигурените лица са общо 787 506, което е пазарен дял от 41.56%. Разпределената доходност в същото време на осигурените в универсалния фонд на "Доверие" е 16.06%.

Както предварително се очакваше, акционерният капитал на "Доверие" е бил увеличен с 2.5 млн. лв. до малко над 15 млн. лв. Всички ценни книжа от новата емисия са били предназначени за акционерите на БПОД, като всяка акция на "Доверие" е била разменена за 1.8 акции на БПОД. След консолидацията са настъпили и изменения в акционерната структура на "Доверие". Дружеството има двама нови акционери - ЗПАД "Булстрад", който получава 11%, и Съюзът на транспортните синдикати в България с хиляда акции. Те получават акциите си от дела на "БЗП груп", който понастоящем има 73.5%. КНСБ вече ще притежава 8.8%, а ДЗИ - 4.5%. "БЗП груп" е основен акционер и в "Булстрад" и е част от регистрирания в Холандия "Ти Би Ай Ейч".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK