България е десета в света по брой сертифицирани специалисти

България е на десето място в света по брой на сертифицираните специалисти в области като информационни технологии, финанси, здравеопазване, мениджмънт, чужди езици и комуникации, констатира компанията за онлайн тестване "Брейнбенч". В последното си изследване на разпределението на висококвалифицираните служители по страни "Брейнбенч" нарежда България на трето място в Европа за 2002 г. с 4400 сертифицирани експерти. Пред нея са само Великобритания и Румъния съответно с 10 057 и 7470 сертификации. За първа година Румъния отстъпва досегашното си първо място на Великобритания.

Безспорен лидер в глобален мащаб са САЩ с над 239 000 сертификации, следвани от Индия с 38 195. Изненадващо Япония се нарежда чак на 56-о място в света с 354 сертифицирани специалисти. Извън челната десятка попадат и държави като Германия, Франция, Холандия и Швеция. В пределите на САЩ най-много са сертифицираните специалисти в Калифорния - над 10 процента от броя на всички сертификации в Съединените щати. Сред страните от бившия Съветски съюз на първо място е Русия, следвана от Украйна и Беларус. Лидери в Близкия изток са Обединените Арабски емирства и Саудитска Арабия, които изместват досегашния водач Израел.

Макар че САЩ продължават да водят класацията по брой сертификации, нивото на постигнатите при професионалните тестове средни резултати е най-високо в Швейцария, показва докладът. По този показател САЩ дори не са сред първите десет държави. На челните места тук са Бразилия, Руската федерация, Австралия, Канада, Южноафриканската република, Бангладеш и Кувейт.


В разпределението по сектори най-голям макар и по-нисък в сравнение с предходната година е броят на издадените сертификати в областта на информационните технологии. Следват секторите офис умения, основни умения и компютърен софтуер.

"Брейнбенч" има над 4.5 милиона регистрирани потребители от цял свят и предлага повече от 430 различни професионални тестове.

---------------------

Класация на държавите по брой сертифицирани специалисти през 2002 г.

ПозицияДържаваБрой на сертифицираните специалисти

1САЩ239 194

2Индия38 195

3Руска федерация15 242

4Канада12 909

5Великобритания10 057

6Румъния7470

7Австралия7025

8Украйна5666

9Пакистан4970

10България4400

Източник: "Брейнбенч"

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK