Министерство на икономиката предлага инвеститорите да се делят на три класа

Агенцията за чуждестранни инвестиции /АЧИ/ от държавен орган към МС се преобразува в Българска агенция за инвестиции (БАИ) със статут изпълнителна агенция към министъра на икономиката. Новата агенция ще издава и сертификати на инвеститорите, в които ще се определя съответния клас. Това предвижда проектът за изменение и допълнение на Закона за чуждестранните инвестиции, предложен от Министерството на икономиката. Според предложенията инвеститорите ще се разпределят в три класа според размера на вложенията си.

Трети клас инвеститори ще се определя за проекти на стойност между 10 млн. и 50 млн. лв. За тях законът предвижда специално информационно и консултантско обслужване.

Втори клас инвеститори включва вложенията между 50 млн. и 100 млн. лв. и освен за информационното, ще ползва облекчения и при административното обслужване. Въвежда се принципът "обслужване на едно гише".


Първи клас ще се присъжда на инвеститори, които влагат в икономиката над 100 млн. лв. Освен облекченията за втори и трети клас, те ще се ползват и с подкрепата на държавата по отношение изграждането на необходимата за бизнеса им инфраструктура. Дейността по насърчаването на инвестициите трябва да бъде осмислена и през Европейското законодателство в областта на държавните помощи, така че страната ни максимално да се възползва от допустимите размери на предоставянето им в полза на бизнеса.

По изключение се предвижда инвестиционен проект, който не отговаря на някое от изискванията или е с по-малък от предвидения минимален размер на инвестицията, също да може да получи подкрепа, ако е от съществено значение за развитието на даден регион или по други основателни причини. За по-доброто обслужване на инвеститорите се предвижда скъсяване на сроковете за обслужване и санкции за чиновниците при тяхното неспазване.

Повишаване на ниското качество и увеличаване броя на услугите за малкия и средния бизнес е целта на предлаганите промени в Закона за малки и средни предприятия. Те предвиждат сливане на Агенцията за малки и средни предприятия /АМСП/ и Агенцията за насърчаване на търговията /АНТ/ с оглед предоставяне на възможно най-пълен пакет услуги на едно място. Проектът за промени предвижда още Министерският съвет да приеме два основни програмни документа национална стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия и годишна програма за прилагането й. Основните мерки, насочени към малките и средни фирми ще бъдат програми и проекти за повишаване на конкурентоспособността на предприятията, повишаване на тяхната експортна ориентация и на техния имидж.

Превръщането на туризма в приоритетен отрасъл и конкурентно предимство на България е целта на промените, предложени от Министерството на икономиката в Закона за туризма и Закона за местното самоуправление и местната администрация. Предвижда се създаване на изпълнителна агенция по туризма към министъра на икономиката, която да провежда държавната политика по отношение на този отрасъл. С цел повишаване качеството на услугите в бранша, предстои изработването на стандарти в туризма, чието прилагане ще се контролира от новата агенция.

Статут на специфично селищно образувание в рамките на общината се предлага за пет национални курорта с проекта за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Това са курортите Боровец, Пампорово, Слънчев бряг, Албена, Златни пясъци. Целта е да се даде зелена светлина за инвестиране в инфраструктурата на курортите и активизиране на дейността по тяхната реклама в чужбина.

Промените, предлагани за развитието на туризма, бяха подложени на обществена дискусия в столичния хотел "Хилтън". Обсъждането им се проведе в разширен формат с участието на областни управители, кметове, представители на националните курорти, на работодателски и браншови организации, и експерти. Присъстващите се обединиха около идеята, че националните курорти наистина страдат от нетрадиционни проблеми, които не могат да се решат с традиционни средства. Участниците в дискусията внесоха свои бележки към предлагания модел за самоуправление на курортите. Работата по законопроектите за туризма ще продължи в рамките на работните групи към министерството на икономиката.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK