"Биохим" беше избрана за банка на годината за България

"Биохим" беше избрана за банка на годината за България от британското финансово списание "Банкер" (The Banker), собственост на групата "Файненшъл таймс". През 2002 година наградата получи Банка ДСК, а през 2001 г. с приза беше отличена Булбанк. Журито, което определя победителите в конкурса, включва управляващи директори на водещи компании и редакторите на престижното издание. Основната читателска аудитория на списанието включва главно топ мениджъри и финансови експерти.

Според Румен Беремски, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на "Биохим", отличното представяне на банката през последната година е по-убедително и заради факта, че миналата година е била трудна както поради приватизацията на "Биохим", така и заради сливането й с "ХВБ Банк". Отличената кредитна институция е четвърта по големина в българския банков сектор с активи от над 1 млрд. лева и пазарен дял от 7%.

"Банк Аустрия" (която е собственик на "Биохим") пък беше обявена за банка на годината в Централна и Източна Европа. През юли тя беше определена за най-добра банка в Централна и Източна Европа от Euromoney, а през май получи същото признание от Global Finance.


Класацията на основаното през 1926 г. списание "Банкер" е резултат на проучване на две хиляди водещи банки в света, като под внимание се вземат не само чисто статистически данни, но и перспективата им за развитие през следващата година. Подбраните банки се приканват да дадат информация за растежа си, капиталова адекватност, активи и възвращаемост на капитала.

Освен това те трябва да покажат как чрез съвременните технологии поддържат пазарната си позиция и как тяхната структура и стратегия помагат на развитието им. Всяка година наградата "Банка на годината" се присъжда в около 140 страни.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK