Биологично чисто земеделие се прави трудно у нас

"Биологично чисто земеделие все още се прави трудно в България и преброяване на екологичните стопанства от 2000 год. сочи, че заетите с него са около 500 ферми на 50 хектара земя", информира в четвъртък д-р Стоилко Апостолов, директор на Фондацията за биологично земеделие "Биоселена".

Това производство засега е съсредоточено в района на Централна Стара планина, където работи и съвместна програма, подпомагана от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество. "Програмата работи от 8 години и по нея досега са отпуснати 3 млн. швейцарски франка, уточни Герасим Герасимов", програмен директор на агенцията за България.

"Етерично-маслени култури и фармацевтични продукти, ягодоплодни култури, чай, пчелен мед и зеленчуци и пшеница за преработка са сред най-търсените продукти, които изнасяме основно в Германия и Холандия. За съжаление преситеният европейски пазар не допуска българското краве мляко и други биологично чисти животински продукти, чието производство е в много ограничени количества", допълни д-р Апостолов.


"Биологично чистото земеделие е приоритет в политиката на аграрното министерство", подчерта Мирослава Георгиева, началник отдел в МЗГ. Тя припомни, че за целта има създадена нормативна база чрез двете специални наредби на министерството от 2001 година. От началото на годината работи и сертификационната комисия, която дава възможност на производителите да изнасят продукцията.

"Чрез агроекологичната си мярка програма САПАРД също подпомага четири различни дейности на биологично чистото земеделие", добави Георгиева. Те са за биологично земеделие, за опазване на застрашени местни породи, опазване на природни резервати - в Странджанско, Ропотамо, Крайморска Добруджа и Русенски Лом, както и антиерозионни дейности по поречието на Струма и Ропотамо.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK