Комисията по търговия ще разследва туроператори и хотелиери

Комисията по търговия и защита на потребителите (КТЗП) ще заведе 57 съдебни дела срещу туроператори и собственици на хотели, които са измамили туристи през летния сезон.

Това обяви председателят на държавното ведомство Дамян Лазаров. Според него към тях ще се прибегне с най-тежката мярка. Това означава, че исковете ще бъдат колективни, като се привлекат потърпевшите туристи в търсенето на съдебна отговорност. Предприемачите ще да бъдат наказани по Закона за туризма, ако в кратки срокове не докажат, че издънките им през сезона имат неорганизиран и случаен характер, казаха от комисията.

Под съдебна отговорност най-напред ще бъдат подведени туроператори, които нямат лиценз и привличат с атрактивно ниски цени туристи, като им обещават лукс, но са настанени в ниско категорийна база, обясни Дамян Лазаров. Според него най-често жертва на такива измами ставали ученически групи. Имало случаи деца от Русия да останат на улицата и по принуда да бъдат настанени в частни квартири вместо в двузвездни хотели.


Комисията по търговия и защита на потребителите е извършила през лятото близо 5300 проверки в обекти по българското Черноморие. Близо 1000 от тях са завършили с актове за административни нарушения. Временно затворени са 30 туристически бази, а за други 27 има издадени заповеди за такава процедура, казаха от комисията.

По Закона за туризма, който извършва туроператорска или туристическа агентска дейност, без да притежава лиценз, се наказва с глоба в размер от 5 до 15 хил. лв., а едноличните търговци и юридическите лица - с имуществена санкция от 10 до 30 хил. лв. Хотелиер или ресторантьор, който предоставя туристически услуги в категоризиран туристически обект с по-ниско качество от изискваното за притежаваната категория, се наказва с имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв.

За проблеми с дейността на руски туроператори, които предлагат почивки в България, наскоро алармира руският вестник "Известия". Дейността на руската компания "Менатур" се е провалила, когато през лятото един от нейните агенти, "Еделвайс тур", се е "изпарил". Заради агентската компания около 20 човека не са отишли в България и от района на Абхазия (спорен черноморски регион между Русия и Грузия). Клиентите отишли в офиса на "Еделвайс тур" за документите по пътуването, но не открили никого. Завлечената от тях сума възлиза общо на около 6 хил. долара, съобщава в. "Известия".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK