Столична община ще събира от 250 до 3000 лв. за узаконяване на строежи

Избори 2022

От 250 до 3000 лв. ще струва издаването на удостоверения и въвеждане в експлоатация на строежите от четвърта и пета категория, които ще събира Столичната община. Досега всички строежи се узаконяваха от Дирекцията за национален строителен контрол. Промените бяха направени с поправките в Закона за устройство на територията. От 1 октомври услугите вече ще се плащат в дирекция "Архитектура и градоустройство" и техническите служби на районите за съответния вид разрешително.

Най-скъпо ще струва узаконяването на частни пътища, улици от второстепенната пътна мрежа V и VІ клас и съоръженията към тях - по 150 лв. на километър, но не повече от 3000 лв. Таксата от 750 лв. ще се плаща за въвеждането в експлоатация на жилищни и смесени сгради със средно застрояване с разгърната застроена площ от 1000 до 5000 кв. метра или капацитет от 100 до 200 места. Узаконяването на производствени сгради с капацитет от 50 до 100 работни места и съоръженията към тях също ще струва 750 лв. Толкова ще се плаща и за паркове, градини и озеленени площи до 1 хектар. Вътрешните преустройства на сградите от първо до четвърта категория, с които не се засяга конструкцията им, ще струва 750 лв.

Петстотин лева ще струва издаването на удостоверение за въвеждане в експлоатация на жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, вили, както и на сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгърната застроена площ до 1000 кв. метра и с капацитет до 100 места за посетители. Издаването на резрешителното за производствените сгради с капацитет до 50 работни места ще струва 750 лв. За строежите с допълващо застрояване, извън тези по шеста категория, ще се плаща по 250 лв.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK