Нови екоинвестиции се стоварват върху предприятията

Между 3 и 6 млн. лв. ще струва изграждането на мониторингова система за контрол на всички прахови емисии. Средно за една топлоелектрическа централа например инвестицията възлиза на 200 000 до 600 хил. лв., съобщи Веселин Къндев, началник на дирекция "Въздух" в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Задължението за наблюдение на емисиите от живак, кадмий и олово е записано в Протокол за ограничаване на емисиите от тежки метали към Конвенцията за трансгранични замърсявания на въздуха на далечни разстояния. Документът беше ратифициран от Народното събрание в края на миналата седмица. Предприятията от енергетиката, от черната и цветната металургия и производителите на горива ще трябва да въведат и специални съоръжения за ограничаване на вредните емисии на тези тежки метали.

Около 130 - 160 млн. лв. са прогнозираните годишните постъпления от продуктови такси, които се въвеждат с влизането в сила на Закона за управление на отпадъците. Продуктовата такса ще се плаща от 2004 г. от всички компании, които произвеждат или внасят опаковани стоки и не участват в колективна или собствена система за събиране на отпадъците от опаковки. От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обясниха, че бизнесът е поискал през 2004 г. да започне пилотен проект за въвеждането на системата, както и по-ниски дялове за рециклиране и оползотворяване на отпадъците от опаковки. Размерът на таксите ще бъде определен с подготвяната от министерството наредба към закона, която ще бъде готова на 5 декември. Според разчетите на МОСВ догодина компаниите трябва да оползотворяват 20% от опаковките на техни стоки, а до 2007 г. - 39 на сто, а други 12 на сто да бъдат рециклирани.


КАРЕ:

До края на 2005 г. се очаква да бъдат построени два национални центъра за разкомплектоване на спрени от движение автомобили. Общата инвестиция е 17 млн. лв. и ще бъде осигурена от бюджета, каза експертът в отдел "Управление на производствени и опасни отпадъци" в МОСВ Стефан Стефанов. Годишният капацитет на двете предприятия ще е 16 хиляди автомобила. Министерството подготвя условията за обявяване на обществена поръчка за изграждането на двата центъра, за финансирането им, както и за проектната документация. Общите постъпления от екотакси до момента са 12 млн. лв.

--------

Националната горска стратегия предвижда въвеждането на "зелени данъци", съобщи зам.-министърът на земеделието Меглена Плугчиева. Експертна група трябва да определи коя от двете европейски системи за екооблагане ще бъде приета в България - специализиран данък върху директните дървопреработватели или общ върху всички граждани. Парите ще се изразходват за опазване на околната среда.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK