Охранителният бранш е изправен пред консолидация

Валентин Върбанов е роден е през 1963 г. в Шумен. Завършил е специалностите радиолокация в шуменското Висше военно училище и Управление на корпоративната сигурност към Националната спортна академия. Специализирал е мениджмънт в Оупън юнивърсити. През 1993 г. създава Агенция за сигурност "Телепол". В момента в нея работят 340 души.

В: Г-н Върбанов, успя ли охранителният бранш да се отдели от силовите групировки?

- Не мога да кажа, че браншът е успял да се раздели с лошата си слава. Искам да ви кажа обаче, че охранителният бизнес няма нищо общо с това, за което беше използван от т.нар. силови групировки. Те опорочиха една професия, която съпътства човешката цивилизация още от зората й. Пред индианските палатки е имало часовой, на хълмовете е имало съгледвачи, така е било и по римско време. Сигурността е елемент от човешката природа, елемент от ценностната система, описана от Фройд. Така че тя е присъща на човешка потребност и не се е породила нито след 10 ноември, нито през последните години. Проблемът е, че беше употребена за нечисти цели под формата на охранителен бизнес от определени престъпни елементи, които извършваха дейност в пряко нарушение на законите.


Причината е абдикирането на държавата от част от отговорностите й, свързани с опазване на личността в едно време, в което се извършваше трансформация на собствеността. Охранителният бизнес има за цел не анархия и решаване на проблемите със силови методи, а точно обратното - да поеме част от отговорността за реда и спокойствието на хората, икономическите и стопанските субекти, за да може те да не изпитват страх за себе си, за семейството и имуществото си.

В: Какъв е периметърът на дейността на "Телепол"?

- Самата идея за създаването на "Телепол" дойде от едно мое хоби - електрониката, а това съм и завършил. Случайно или не, се запознах с охранителни системи на един семинар и реших, че това е много интересно и перспективно. През 1993 г. създадохме "Телепол" в съдружие с Младен Кожухаров - той като бивш полицай и в охранителния бизнес, аз - като инженер по електроника. Целта беше да се прилагат новите технологии на електрониката в сигурността. Тръгнахме плахо и трудно с кредити и ипотеки на жилища, но с ясното съзнание, че това е бъдещето. На пазара сме вече над 10 години с една-единствена цел - да предлагаме все по-качествени услуги, по-широк пакет на все по-достъпна цена. Самоопределяме се като 60% инженеринг в областта на сигурността и 40% охрана. Имаме опит в прилагането на най-новите технологии. От две години развиваме и физическа охрана в няколко региона, работим с корпоративни клиенти и с такива, които имат обекти извън територията на страната. Сериозен клиент ни е Министерството на отбраната с няколко обекта в страната.

В: С каква техника разполагате и какви инвестиции сте направили?

- През 1993 г. започнахме да работим с израелска техника, но бързо се преориентирахме към български производители. Българската техника по нищо не отстъпва на вносната, дори напротив - тя вече се изнася. Към момента 90% от техниката ни е българска. Тя е хардуерът, а софтуерът в голямата си част е продукт на "Телепол". Работим и с големи производители на хардуер - наши и чужди, на които предоставяме софтуера, който те комплектуват с изделието си, и излизаме с общ продукт. Вече сме продали софтуер в 17 държави. Техниката ни е със сертификат за качество ISO 9000 и съобразена с европейските стандарти.

В: А инвестициите?

- В нашия бизнес са необходими огромни инвестиции. Техниката за всеки обект струва между 150 и 300 долара. Умножете ги по около 1500, колкото са обектите, които охраняваме на територията на Шумен, и ще видите за каква сума става въпрос. Отделно е цената на централните съоръжения и каналите за пренос на информация, които са специфични и скъпи.

В: Какво е бъдещето на охранителния бизнес?

- Във всеки град има от 10 до 50 охранителни фирми, а на територията на страната има регистрирани над 1300 фирми, 800 от които са с национален лиценз. За България и малките й мащаби този брой е огромен. Затова си мисля, че пред охранителния бизнес предстои сериозно изпитание - консолидацията. Така че бавно, казвам бавно, тъй като ние много изостанахме в това отношение в сравнение с други браншове, пазарът ще принуди малките фирми, които са изчерпали потенциала си на развитие, да се консолидират, за да оцелеят. Прогнозирам, че през следващите години ще се наблюдават масови сливания, придобивания, изкупувания и обединения на фирми с цел предлагане на по-евтини услуги на по-ниски цени.

В: А какво предстои на "Телепол"?

- В процес сме на изкупуване на сходни фирми от бранша, ще развиваме дейност и в нови региони. Търсим нови пазари в страната, а смея да кажа и извън нея. Реализирахме първия за "Телепол" български СОТ в Грузия, като поканата дойде лично от зам.-министъра по вътрешната сигурност на Грузия. Поставили сме си високи цели и нямаме друг път, освен да се стремим да постигнем обеми и качество в следващите години.

В: Пред какви проблеми е изправен охранителният бранш?

- Определено най-големият проблем е нелоялната конкуренция, защото има фирми, които излизат с ниска цена, за сметка на което не инвестират в образованието, квалификацията и новите технологии. Говорим за търгове за обществени поръчки, които се печелят с цена 150-180 лева на един охранител. Тази нереална цена води след това до закононарушения - или неизплащане на заплатите, или неосигуряване и нерегистриране на договорите. Все още на базата на това, че икономиката ни е все още в стагнация, продължава да се търси не качеството, а ниската цена. Нелоялната конкуренция спира развитието на тези фирми, които инвестират. Но смятам, че това е болест на прехода.

В: Високата престъпност повишава ли търсенето на охранителни услуги?

- Има връзка и тя е психологическа. Когато сигурността и охранителният бизнес влязат в новините на медиите, когато премиерът каже, че приоритет номер едно е да гарантираме сигурност, малко или много се възвръща доверието към нас, увеличава се търсенето на нашите услуги. От друга страна, тезата за увеличаване или намаляване на престъпността е един прийом или за предизборни, или за обществени манипулации. Престъпност ще има винаги и навсякъде. Тя е достатъчно висока, почти постоянна и това не може да не се отрази върху развитието на бранша. Щом съществуват толкова много охранителни фирми, в които работят 130 хиляди служители, значи има потребност. Търсенето на нашите услуги се увеличава не защото престъпността ще расте главоломно, а защото услугата ще става все по-евтина и повече хора ще могат да си я позволят. Тя няма да бъде привилегия само за тези, които ходят с по петима бодигардове и строят палати с дебели стени, а ще може да влезе във всеки един дом. Услугата ще става достъпна благодарение на това, че се инвестира в по-широк пакет услуги с по-ниска себестойност.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK