Държавата пуска "Златни пясъци" на борсата на три етапа

Държавните акции от "Златни пясъци" АД ще се продават на три етапа, стана ясно от вчерашния бюлетин на фондовата борса. Предлагането на 11.24% от курортния комплекс на приватизационния сегмент ще започне в четвъртък, като тогава ще бъдат пуснати 250 хил. бройки.

Те ще трябва да намерят собствениците си за 5 борсови сесии. След приключването на първата вълна на пазара ще излязат нови 250 хил. книжа. Последната партида от 229 826 акции ще се появи на пазара след изтичане на втория етап. Крайната дата на пласирането на акциите на северночерноморския курорт е 24 ноември. Вече е официално обявено, че минималната цена на търговете е 12 лв. за акция, платими в компенсаторни инструменти.

Това е равно на по-малко от 3 лв. в реални пари. За сравнение на вчерашната борсова сесия акциите на "Златни пясъци" струваха над 5 лева. Това показва, че вероятно цената на аукционите ще бъде по-висока от минимално определената от посредника "Еврофинанс".


От четвъртък до 24 ноември трябва да продължат и търговете за държавните пакети от софийското предприятие "Електроника" и "Птицевъдство-Ломци". Началната цена при тях ще бъде равна на номиналната от 1 лев, като сигурно аукционите ще приключат за дни. Причината са малкото акции, които ще се продават. Става въпрос за 6.51%, или 15 748 книжа на птицевъдното дружество, и 0.639%, или 2111 бройки от "Електроника".

Вчера приключи успешно продажбата на първите 7 дружества от пул "Златни пясъци". И последните акции от "Винарска изба Врачанска теменуга", "Изгрев 66" - Пловдив, и "Стъклопластик" - Кнежа, бяха изкупени за общо 2257 лв. в компенсаторки. Това е несравнимо по-малко от очакваните от приватизацията на "Златни пясъци" най-малко 10 млн. лв. номинал.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK