Милиардер от САЩ и известен газов експерт се включват в търсенето на газ в Полша

Американски милиардер и утвърден експерт в газовия бизнес ще участват в мащабен проект за търсене на газ в Полша, писа полското издание "Уорсоу бизнес джърнъл".

Вторият най-богат мъж в Америка - Уорън Бъфeт, и Ричард Хардман, на когото се дължи откриването на повечето британски газови находища в Северно море, ще бъдат пряко ангажирани в проекта Fences I, ръководен съвместно от полския държавен газов концерн PGNiG и американската компания FX Energy. Участието на двамата потвърждава големите надежди, които специалистите отдават на Fences I. Те очакват проектът да завърши с откриването на най-голямото находище на природен газ в Европа за последните 15 години.

Инвеститорът Уорън Бъфeт ще се включи в полското начинание посредством компанията "Кал енърджи газ", която е част от холдинга "МидАмерикан". На свой ред "МидАмерикан" е собственост на ръководената от Бъфeт "Бъркшир Хатауей".


"Кал енърджи газ" е сключила споразумение за партньорство с FX Energy през август. В рамките на Fences I двете компании ще си сътрудничат при разработването на поле от близо 265 000 акра в западната част на Полша между Познан и Вроцлав. FX Energy държи 49 процентов дял в проекта, а полската газова компания притежава останалите 51 процента. За да осигури значителни инвестиции от "МидАмерикан", FX Energy се е съгласила да даде половината от своите 49 процента на "Кал енърджи".

Ричард Хардман пък ще стане член на борда на директорите на FX Energy в началото на следващия месец, носейки със себе си 30-годишния си опит при разработването на геоложки обекти. "Интуицията е важна в този бизнес. Моето предчувствие е, че в Полша ще направим голямо откритие... Ние можем да помогнем с технология и, разбира се, с ценен опит от Северно море", твърди Хардман, цитиран от "Уорсоу бизнес джърнъл".

Решението на Бъфeт и Хардман да работят за полския проект предизвика интерес в акциите на FX Energy. Пол Солит, портфейлен мениджър в "Потoмак кепитъл мениджънт", твърди, че компанията му е купила 4 процента в FX Energy главно заради асоциацията с американския милиардер, който обикновено подкрепя печеливши начинания.

Името на легендата в газовия бизнес Ричард Хардман още повече вдига доверието в книжата на FX Energy, допълва той. Според анализатори при откриването на значимо газово находище акциите на компанията, които в момента се търгуват при цена малко над 3.40 долара, ще поскъпнат до около 6 долара. В полския пермски басейн за първи път природен газ е открит през 1964 г. или една година преди подобно откритие в Северно море.

Оттогава само една компания е търсила газ в Полша в сравнение с 50 в Северно море, посочва "Уорсоу бизнес джърнъл".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK