“Черноморски солници” повиши производителността си със 150%

Дружеството "Черноморски солници" е успяло да повиши производителността си със 150%, въвеждайки технология за хидравлично транспортиране на солта. Това съобщи производственият директор на солодобивното предприятие Васил Иванов. Той уточни, че в новата технология в рамките на две години са вложени над 1.3 млн. долара, а до въвеждането й солта се е превозвала с ръчни колички.

През тази година се очаква в "Черноморски солници" да бъде добита около 73 хил. тона сол. Добивът през 2002 г. е бил 7.7 хил. тона, а ежегодно на вътрешния пазар се реализират 140 хил. тона сол.

"Производството на сол в страната зависи изцяло от климатичните условия през сезона за добив. Обикновено "бялата жътва" започва през август и приключва до октомври. Съчетанието от благоприятни метеорологични условия и творческия подход, който приложихме, въвеждайки технологията за хидравлично транспортиране на продукта, ще доведе до рекорден добив на сол", каза Иванов. "Това ще бъде една от най-успешните години в 80-годишната историята на солодобивното предприятие", каза и икономическият мениджър на дружеството Мартин Миланов. Той обясни, че подобен добив е реализиран единствено през 1991 г.

През 2000 г. дружеството "Черноморски солници" имаше натрупана загуба в размер на над 1.1 млн. лева, а годишно добиваше около 14 хил. тона сол. Тогава собственик на предприятието беше фирма "Мартимор". Година по-късно приватизационната сделка с "Мартимор" беше развалена от Агенцията за приватизация. Солодобивното предприятие беше продадено повторно. Този път негов мажоритарен собственик стана компания "Булсол", учредена от "Ем Джи корпорация". През 2001 г. "Черноморски солници" отчете 240 хил. лева печалба, а през 2002 г. печалбата достигна 365 хил. лева. Сега 80 на сто от капитала на дружеството е собственост на "Булсол", 20% все още са на държавата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK