Кратка, но заслужена почивка за пазара

След бурна седмица на тримесечни отчети инвеститорите като че ли се оттеглиха в заслужена почивка. Последното не е учудващо предвид трескавата седмица, която бяха преживяли. През нея повечето позиции изчистиха разликите между очакванията и реалните резултати на компаниите и съответно нанесоха корекции в цените в съответните посоки. Нормално е след добре свършена работа на следващата седмица да няма резки колебания в цените, тук вече идва място за един по-стратегически поглед върху пазара и заемане на съответната позиция.

SOFIX следваше спокойното движение на пазара, като в петък достигна нов рекорд главно вследствие на активизиране при акциите на тютюневия холдинг. Всъщност, след като акциите на холдинга известно време изоставаха от позитивните тенденции при "София БТ", и "Благоевград БТ" като че ли се опитва да наваксва в това отношение. И двете дъщерни дружества се представяха стабилно през седмицата, като акциите на "Благоевград БТ" се котираха в диапазона 68.50-69 лв., а тези на "София БТ" 86-87 лв. Вероятно посоката и скоростта на движение ще се запази и през следващата седмица. В химическия сектор се наблюдаваха най-големите ценови отклонения през седмицата. Акциите на лидера "Петрол" започнаха с котировки от 3.80 лв. всяка, но в края на седмицата се върнаха до 3.71 лв. Бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" се засили към кота 14 в четвъртък, но ентусиазмът охладня и в петък цената на акция се върна до 13.50 лв. Движението на новия участник в индекса - "Оргахим", бе най-вече в посока нагоре, достигайки в петък до 26.45 лв. за акция. Компанията определено може да се похвали с добри резултати, но при нея остава един основен проблем - малкият наличен брой акции за търговия.

Фармацевтичните компании бяха сред недолюбваните от пазара през седмицата. Акциите на "Софарма" и "Биовет" коригираха стойностите си, затваряйки при цени от 3.33 лв. и 4 лв. съответно. За разлика от тях търговията с "Албена" мина без особени сътресения. Рекордните цени бяха коригирани и акциите се движеха около нивото 28 лв. Очевидно това ще е отправната точка за евентуален нов ръст на компанията. Подобно развитие претърпя и ДЗИ, чиито акции се суетяха около нивото 22 лв.

Безспорно борсовата приватизация на последния пакет от Златни пясъци АД бе сред най-вълнуващите събития през изминалата седмица. И последният пакет се радваше на значителен интерес, като този път липсваше концентрация на собствеността. Много нови инвеститори влязоха в компанията и съответно ликвидността й се повиши многократно. По-всичко личи позитивното отражение на приватизацията върху борсовата му търговия. Компанията поема полека по пътя, утъпкан от акциите на "Булгартабак холдинг", за което настоящите акционери могат да бъдат доволни. Само в рамките на няколко дена възвращаемостта на повярвалите в компанията и участвалите в аукциона е повече от прилична. В същото време компенсаторните инструменти закономерно се върнаха на нива около 22%. Цената им се крепеше в интервала 22.50-23% в началото на седмицата именно от аукциона за акциите на Златни пясъци, след провеждането на който те бяха под натиск и бързо слязоха дори и на нива под 22%, като в петък успяха да се позакрепят около нива 22%. Съществени изменения едва ли се очакват на този фронт, след като нищо ново не се задава на хоризонта, с изключение на дружествата от пул "Българска захар" които няма съществено да променят картинката.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK