ВАС обяви "Растма май" АД за имитатор на майонезата "Краси"

След продължителни съдебни спорове за притежанието на търговската марка на фабрика за майонеза "Краси" е налице окончателно решение, с което спорът е приключен. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно обяви "Растма май" АД в Бойчиновци за имитатор на майонезата с търговска марка "Краси", съобщи БТА, която се позовава на съда и софийската компания "Консул" ООД. Търговската марка "Краси" е собственост на ЕТ "Красимира Консулова", Пловдив, чийто правоприемник е "Консул" ООД.

С решението на ВАС се забранява на "Растма май" да ползва търговската марка и съответно тя да се поставя на етикета на продаваната трапезна майонеза от дружеството. Същевременно фабриката за майонеза "Краси" е в правото си да претендира за обезщетение за претърпени вреди и пропуснати ползи във връзка с използването на марката след нейното регистриране в Патентното ведомство.

ВАС излиза с решение след производство, образувано по жалба на "Растма май" АД против решение на Софийския градски съд (СГС). С него се отхвърли жалбата на дружеството от Бойчиновци срещу решение на председателя на Патентното ведомство, с което е заличена регистрацията на търговска марка на "Растма май". Назначените от СГС експертизи са дали заключение, че между двете комбинирани марки има съществено сходство в цялостното външно оформление, включително визуално, разположението на графичните елементи и общата цветова композиция, което би могло да доведе до свързването им. Установено е и сходство на графичните елементи в горната част на марките. Комисията за защита на конкуренцията също обяви "Растма май" АД за нарушител на правилата против нелоялната конкуренция.

Търговската марка "Краси" е регистрирана в Патентното ведомство на 18 ноември 1996 г. Година по-късно - на 18 ноември, ведомството регистрира и имитиращата марка на "Растма май".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK