Около 1.8 млн. евро ще бъдат вложени в модернизация на ГКПП Гюешево

Започна изпълнението на пилотен проект, предвиждащ разширение и реконструкция на ГКПП Гюешево, чиято стойност е над 1.8 млн.евро, съобщи началникът на кюстендилската митница Кирил Калфин. Той уточни, че изграждането на новата инфраструктура в района на Гюешево е част от регионална програма за развитие на търговията и транспорта в Югоизточна Европа.

Проектът предвижда увеличаване броя на пътните платна с по още едно в двете посоки на граничната зона, изграждане на нови контролни кабини и навеси с по 5 трасета за проверка на входящи и изходящи товарни автомобили и нова административна сграда и други обекти, които ще съдействат за по-прецизно и ускорено осъществяване на паспортно-визов и митнически контрол. Търгът за изпълнение на строителните работи, проведен от Световната банка, е спечелен от компанията "Сиконко". След приключването на проекта през 2004 г. зоната за граничен контрол край Гюешево ще обхване площ с размер, възлизащ на 26 083 кв. м. Така тя ще отговаря напълно на евростандартите и ще може да поеме увеличения трафик, който се очаква след изграждане на транспортния коридор №8.

Реализираните досега действия по коридор №8 от българска страна са няколко. Построени са и са реконструирани сгради на граничната гара Гюешево, като за това са изразходвани 872 хил. евро безвъзмездно финансиране и 1.15 млн. евро, осигурени от бюджета. Изграден е оптичен кабел в участъка София-Радомир. Този проект е реализиран с помощта на Американската агенция за международно развитие и бюджетни средства в размер на 950 хил. евро. Освен това са осигурени жп диспечерски връзки София-Радомир-Гюешево и са реализирани оздравителни програми за железопътната инфраструктура. Стойността на оздравителните програми е 59.6 млн. евро.

Предстои да започне строителството на жп отсечката от Гюешево до границата с Македония, чиято дължина е 2.5 км, а стойността й 22 млн. евро. Ще бъде реконструиран и електрифициран жп участъкът Радомир-Гюешево, който е с дължина от 88 км. За това са необходими 100 млн. евро, като част от тях вече са осигурени.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK