"Хърайзън" строи нова мощност в ТЕЦ "София" до 2006 г.

Американската компания "Хърайзън" ще изгради до 2006 г. нова стомегаватова мощност с комбиниран цикъл на производство на топлинна и електрическа енергия в ТЕЦ "София", съобщи вицепрезидентът на "Хърайзън" Брус Хейл в Прага.

Стойността на проекта ще е около 100 млн. долара и реализацията му се очаква да започне през 2004 година. Той ще бъде осъществен от регистрираното през октомври дружество "София енерджи", чийто стопроцентов собственик е "Хърайзън енерджи България", собственост на регистрираното в Холандия едноименно дружество.

Впоследствие столичната "Топлофикация" ще придобие 30% от "София енерджи", като е възможно общината да увеличи участието си чрез парична вноска. Финансово проектът ще бъде завършен през ноември 2004 г., като 30% от средствата за изграждането на новата мощност ще са собственост на "Хърайзън", а останалите ще са привлечени. Интерес за финансирането на проекта са проявили Международната финансова корпорация и френската банка "Сосиете женерал". Хейл допусна, че в бъдеще в проекта могат да се включат нови акционери. Вече е избрана инженеринговата компания Black&Veatch International, която ще изготви тръжната документация за избор на изпълнител на проекта.


От следващата седмица американската компания започва преговори с Националната електропреносна компания (НЕК) за подписването на дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията от новата централа.

Инвеститорът настоява договорът да е за 15 години, а НЕК - първоначално да бъде подписан договор за пет години. Очаква се споразумението да бъде финализирано до края на януари 2004 г. Вече е парафиран договор за продажбата на топлоенергия на "Топлофикация", без в него да са уточнени количествата и цените. От ръководството на "Хърайзън" твърдят, че цената на топлоенергията ще е с 35% по-ниска от сегашната себестойност на топлинната енергия, продавана от "Топлофикация" - 42 лв. за гигаватчас.

Подобни резултати компанията вече е постигнала в Чехия.

"Хърайзън" е приела предложението на кмета Стефан Софиянски да запази цената на парното. Решихме да концентрираме усилията си в производството и няма планове да стигнем до крайния потребител, заяви Хейл по повод проекта на Столичната община за търсенето на мениджър за управлението й. Ще произвеждаме енергия, независимо кой ще е собственикът на топлофикационното дружество, твърди Хейл.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK