КЗК глоби с 10 хиляди лева "Фикосота Синтез"

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наложи имуществена санкция от 10 000 лева на "Фикосота Синтез" ООД, Шумен, за нелоялна конкуренция, съобщиха от пресцентъра на комисията.

Повод за образуване на преписката са публикувани в два централни всекидневника рекламни съобщения на "Фикосота Синтез" за игра, в която фирмата обещава награди за 100 перални "Самсунг".

Подобни реклами са излъчвани по телевизионните канали. КЗК се самосезира за нарушение по чл.34, ал.6 от ЗЗК в края на юли 2003 г.


Съгласно условията на играта всички клиенти, закупили прах за пране "Ехо Savex" и желаещи да участват в разпределението на наградите, трябва да изпратят три бар-кода, заедно с имената си и данните за ЕГН на посочен в съобщенията адрес.

При другия вариант на играта е необходимо участникът да изпрати плик със собствения си адрес и от фирмата да му препратят анкетна карта, за да си попълни личните данни и да се включи.

Всяка анкетна карта има индивидуален номер. Във всички рекламни материали е указано, че участието в промоцията не е обвързано с покупка на продукт.

Съгласно представения от "Фикосота Синтез"ООД списък на спечелилите лица в промоцията "Супер прах...за пране" всичките сто участника, определени да получат перална машина, са участвали в томболата чрез "първия вариант" - изпращане на три

бар-кода от опаковки на прах "Ехо Savex".

Чл. 34, ал. 6 от Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/ забранява продажби, при които заедно със стоката се предлага или обещава награда, свързана с решаването на задачи, ребуси, въпроси, гатанки; събиране на серия от купони и др.; разиграване

на игри с парични или предметни награди, чиято стойност значително надвишава цената на продаваната стока или услуга.

В конкретния случай участието в играта "Супер прах...за пране", в която са обещани награди, попада под ударите на тази разпоредба: предметните награди се разиграват на томбола. Освен това единичната стойност на всяка награда - перална машина марка

Samsung е 367 лева с ДДС. Продажната цена на праха за пране "Ехо" е от 0,89 лв. до 1,20 лв. По смисъла на чл. 34, ал. 6 от ЗЗК обещаваната награда надвишава 10 пъти стойността на предлаганата стока, пише още в прессъобщението от КЗК.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK