АЕЦ "Козлодуй" вложи 289 млн. лв. в модернизацията на пети и шести блок

В модернизацията на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2003 г. са вложени 289 млн. лв., съобщи ръководителят на направление "Модернизация и инвестиции в пети и шести блок" Найден Найденов. Тя трябва да приключи до края на 2006 г. и се финансира от собствени средства на дружеството и кредити от "Ситибанк" и "Евроатом". През тази година по договорите с основните изпълнители Европейския консорциум "Козлодуй", в който участва германската компания "Сименс", "Атоменергоекспорт" и американската "Уестингхаус", са вложени 249 млн. лв. Прогнозната цена на мерките до 2006 г. е 491 млн. евро, като 356 млн. евро са от заеми. В резултат на модернизацията срокът на експлоатация на реакторите ще бъде удължен с 15 години над проектния ресурс, който е 40 години. Тя включва монтирането на нови предпазни клапани на парогенераторите, изграждане на система за реакторен контрол, която да наблюдава верижната реакция, и подмяна на остарялото оборудване. Стратегията на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде програмата за двата хилядника да бъде изпълнена изцяло в рамките на прогнозните средства, каза Найденов. Той определи извършеното в рамките на 90-дневния ремонт на шести блок с пускането на нов реактор. Ако трети и четвърти блок бъдат спрени през 2006 г., каквито ангажименти пое българското правителството при затварянето на глава "Енергетика" в преговорите с Европейската комисия, себестойността на електроенергията от атомната централата ще бъде увеличена с 50%, съобщи директорът на дирекция "Ядрена енергетика и безопасност" в енергийното министерство Йордан Георгиев. Той обясни поскъпването с изплащането на заемите за пети и шести блок. В момента цената на електроенергията от атомната централа е 3.6 ст. за киловатчас. Термичните централи в комплекса "Марица-изток" продават на цена около 5.4 ст.

От ръководството на атомната централа намекнаха, че искат промяна в цените от ДКЕР. Председателят на регулаторната комисия Константин Шушулов заяви, че ако има увеличение на цената, тя ще бъде от юли догодина. Със 130 млн. лв. са намалели приходите на АЕЦ "Козлодуй" от началото на годината до октомври след спирането на първи и втори блок в края декември 2002 г. и подготовката им за извеждане от експлоатация. През миналата година приходите на дружеството са били 751.1 млн. лв., а печалбата след данъчно облагане - 13.4 млн. лв. През 2004 г. АЕЦ "Козлодуй" планира да произведе 19 млрд. киловатчаса електроенергия, каквото беше производството преди спирането на двата 440-мегаватови реактора. През 2003 г. производството възлиза на 16 млрд. киловатчаса електроенергия. Изпълнителният директор на АЕЦ Йордан Костадинов заяви, че при пълната либерализация на електроенергийния пазар централите трябва да бъдат обединени в производствен холдинг, за да издържат на конкуренцията.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ranik56
    ranik56
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Модернизацията и реконструкцията са Факт .
    АЕЦ - Козлодуй работи Безотказно ...със Старо или чрез Постепенно и Планомерно подменяне с Ново гориво ,това е без значение - АЕЦ работи без проблеми .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK