"Белуга" ще изпълни квотите си за износ на черен хайвер

Видинската компания "Белуга" ще успее да усвои квотите си за износ на черен хайвер, съобщи изпълнителният директор на предприятието Мирослава Лозанова. Тя уточни, че за 2003 година фирмата има квота за износ на черен хайвер от моруна - 860 кг и 10 кг за хайвер от руска есетра. Основната част от тях вече е усвоена, а основните партньори на "Белуга" са компании от САЩ.

През есенния сезон видинското дружество е купило от лицензирани рибари 14 моруни. Последният улов е направен преди броени дни, а най-голямата моруна продадена на "Белуга" през този сезон е била 230 кг. През 2002 г. сезон най-голямата риба закупена от предприятието е тежала два пъти повече - около 500 кг.

"Белуга" е направила две зарибявания на река Дунав със 115 хил. малки руски есетри и 4.5 хил. морунки, каза още Лозанова. Зарибителният материал превишава задължението на фирмата и част от него е признат като квота за следващата година.


Видинската фирма "Белуга" АД получи разрешение за износ на риба и рибни продукти в Европейския съюз (ЕС) след инспекция на експерти от Службата на контрол на храните на ЕС и на българското Министерство на земеделието и горите. Така "Белуга" стана шестата българска фирма, която може да изнася черен хайвер и филета от есетрови риби за страните от ЕС. Досега "Белуга" АД е инвестирало повече от 600 хил. лева в оборудване, като предстои създаването на собствени зарибителни мощности, където ще се излюпват моруни и есетри. Видинското дружество внедри интегрираната система ISO 9001 - 2000 HACCP през юли, с което стана втората фирма в страната, получила сертификата "Мууди интернешънъл".

Износът на хайвер и филе за ЕС ще бъде подновен през март 2004 г. В момента филето се реализира само на вътрешния пазар. У нас цената на един килограм черен хайвер е около 390 долара.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK