"Кристал" възобновява производството на захар

След четиригодишно прекъсване захарен комбинат "Кристал" в Пловдив възобновява рафинирането на сурова тръстикова захар, съобщиха вчера от компанията. Капацитетът на производството е 250-300 тона захар за 24 часа при непрекъснат производствен процес. С подновяването на производството ще се открият 180 нови работни места в компанията. За възобновяването на производството на захар са вложени около 1 млн. долара. Вложенията са за възстановяването на захарната фабрика, изграждане на ново складово стопанство и собствена пароцентрала.

"Кристал" - Пловдив, произвежда шоколадови бонбони и бонбониери, карамелажни бонбони, бисквити, вафли и десерти. Според изследване на GfK по обем продадени захарни изделия компанията се нарежда на трето място в страната.

През последните две години дружеството пусна на пазара нови продукти като детски бисквити с мед и калций Kidbiskit, енергийния десерт Graspy и лукчета против кашлица. "Кристал" изнася продукцията си предимно в Централна Европа и САЩ. В момента участва и в проект за възстановяването на Ирак.

Мажоритарен собственик на дружеството е пловдивският бизнесмен Ветко Арабаджиев. Пловдивският захарен завод първоначално беше приватизиран още през 1996 г. от дружество, което първоначално беше собственост на „Мултигруп" и Ветко Арабаджиев. Впоследствие корпорацията на покойния Илия Павлов продаде своите акции и понастоящем заводът е еднолична собственост на туристическия бос. Арабаджиев е популярен като собственик на хотели по Черноморието, в Пловдив и Пампорово.

Ключови думи към статията:

Още от Компании

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK