Производител на детски обувки стъпва на израелския пазар

Българският производител на детски обувки "Колев и Колев" обяви откриването на фирмен магазин в Израел. Това е първият магазин, който компанията ще има извън страната, заяви президентът Иван Колев.

Есенно-зимната колекция на българската марка се предлага в самостоятелен магазин "Колев и Колев" в гр. Нахарийе. Партньор на фирмата в Израел от септември 2003 година е фирма "Зив". Силният потребителски интерес към обувките "Колев и Колев" подсказва на домакините идеята да отворят магазин на предпочитаната марка. В края на 2003 г. за Израел бяха изнесени 8 хил. чифта бебешки буйки и детски обувки за зимата. Сега партньорът от Израел вече поръчва пролетно-летни модели, обясниха от фирмата.

Около 35% от продукцията на "Колев и Колев" е предназначена за износ. Според статистиката пазарът на детски обувки е 1.5 млн. чифта годишно. Месечният капацитет на производство на фабриката варира между 5 хил. и 10 хил. чифта детски обувки. Според Иван Колев на пазара на детски обувки компанията има дял от около 1% поради голямата конкуренция от страна на китайски и турски производители. За миналата 2003 г. са произведени около 60-70 хил. чифта обувки, твърди президентът на фирмата. В сравнение с 2002 г. обемът на производството се е увеличил четири пъти, заяви Колев. Някои от вносителите предлагат напълно некачествена продукция, като представят продуктите за обувки от естествена кожа или за българско производство, с което се уронва престижът на местните предприемачи, твърди Колев. Според него фирмата има около 25% пазарен дял на пазара на буйки, където си е извоювала добри позиции.


Основни конкуренти на "Колев и Колев" в страната са пловдивският производител "Флавия" и заводът "Добрич", който от 2000 г. не функционира, но разпродава останалата си продукция. Добричките фирми "Делфи-прим" и "Данибекс" също предлагат малка част от продукцията си на вътрешния пазар, макар да работят основно на ишлеме. Под марките "Рънърс", "Булдозер", "Денди" и "Барби" също се предлагат детски обувки, но фирмите, които ги представят, възлагат изработката на продукцията си на китайски фирми, а не ги произвеждат сами.

"Колев и Колев" работи по заяви по каталог, като е изнасяла за Унгария, Полша, Германия, Дания, Белгия, Русия, Украйна, а вече и за Израел. Няма разлика между продукцията, предназначена за вътрешния и за външния пазар, отбеляза управителят на дружеството. "Не подценяваме българския пазар, смятаме, че той има голям потенциал. Щом един производител е силен в България, винаги ще може да пробие и в Европа", смята Колев.

Продукцията на "Колев и Колев" отговаря на евростандартите.

Основните материали за производството - а именно кожи и ходила - се внасят от Италия, Германия и др. страни. Дизайнът на моделите се консултира с водещи детски ортопеди.

----------------

"Колев и Колев" ООД е основана през 1996 г. Основните съдружници в дружеството са Иван Колев и "Изола инвестмънт" - ЕООД, с едноличен собственик на капитала "Изола корпорейшън" - АД, Панама. Дружеството произвежда бебешки, детски и юношески обувки, чехли, пантофи и стелки, съобразени със спецификата на детския крак. Разработват се три основни колекции: бебешки пантофки, предназначени за най-малките - от новородени до прохождащи, обувки за деца и юноши и пантофи за дома и детската градина. В "Колев и Колев" работят над 80 дизайнери, технолози и пазарни специалисти. Обувките на компанията се продават в София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK