Държавата продава 20 на сто от капитала на “Аидалес”

От началото на централизирания публичен търг минаха вече две седмици, но интересът към него спадна няколко пъти в сравнение с първите дни. В края на миналата седмица на ден се сключваха само по четири-пет сделки, а използваното количество инвестиционни бонове постоянно намалява. Досега са продадени целите остатъчни пакети от около 160 дружества, а в следващите сесии до 2 февруари могат да се купят акции от още 270 дружества. Доста от тези пакети са за над 10 на сто от капитала на дружествата.

Проблемът е, че повечето от оставащите пакети са от дружества в недобро финансово състояние и интересът към тях е почти нулев.

Подобен е и предлаганият пакет от 20 на сто от капитала на хасковското дружество "Аидалес". На "Българска фондова борса - София" за продажба срещу непарични платежни инструменти са предложени общо 7800 акции от дружеството на минимална продажна цена от 10 лв., колкото е и номиналната стойност на акциите.


В първата половина от срока на търга не беше продадена нито една акция от този пакет, като интерес към него може да има единствено от страна на сегашния основен акционер. Ако той има намерение да участва в търга, това най-вероятно ще стане в последните дни преди крайния срок.

Основна дейност и състояние

Дружество "Аидалес" има предмет на дейност дърводобив, вътрешен и международен транспорт, спедиторски услуги и търговия. До 2001 г. основната дейност е била дърводобив, като тогава приходите от продажби достигат 1.522 млн. лв. През 2001 година относителният дял на износа е бил 12.8%. След това предприятието се ориентира основно към производство на гнайсови плочи и приходите от продажби постепенно спадат до 422 хил. лв. през 2002 г. и 211 хил. лв. за деветмесечието на 2003 година. Продукцията в последните две години се пласира само на вътрешния пазар. Дружеството притежава и удостоверение за уникалност на произвежданите гнайсови плочи от кариера "Кобилино". Основните конкуренти на "Аидалес" са на територията на Хасковска област, където има повече от 20 фирми със сходен предмет на дейност.

Най-големите имоти на дружеството са две ремонтни работилници, сеновал и хамбар, то притежава и няколко жилищни сгради. Технологичното оборудване се състои от струг, бормашина, шмиргел и кореновадител, въведени в експлоатация между 1979 и 1994 г. Средносписъчният брой на персонала към края на деветмесечието на 2003 година е 32 души и е намалял от 42 души в края на 2002 г. и 53 души в през 2001 г. Средната работна заплата към 30 септември 2003 г. е 136 лв.

Финансов анализ

Финансовият резултат на дружеството за деветмесечието на 2003 година е текуща загуба от 38 хил. лв. Тя обаче е по-малка от загубите за предходните две години, съответно 101 хил. лв. и 277 хил. лв. Намаляването на приходите от продажби е съпроводено и от намаляване на разходите по икономически елементи, които за деветмесечието са 137 хил. лв. срещу 429 хил. лв. за 2002 г. Намалението е най-голямо при разходите за външни услуги. Дружеството продължава да продава активи, като през 2003 година те са на стойност 107 хил. лв.

Задълженията на "Аидалес" към 30 септември на 2003 година са само краткосрочни за 619 хил. лв., като почти половината са данъчни. Голям дял имат и задълженията към осигурители, както и към персонала. Краткосрочните вземания са за 269 хил. лв.

Основни акционери

Капиталът на "Аидалес" е 390 000 лв., разпределен в обикновени безналични акции с номинал 10 лева. Частната собственост в дружеството е 80 процента, притежавани от работническо-мениджърското дружество "Аидалес - 21". Всички акционери в "Аидалес - 21" са физически лица, като с най-голям дял са Стоян Стоянов - 30% (изпълнителен директор на "Аидалес"), Илин Ставрев - 12% и Марин Желев също с 12 на сто. Мажоритарният пакет беше продаден от Министерството на земеделието и горите в края на 2000 г. за 532 300 лв., като са ползвани преференциите на РМД.

Държавната собственост в дружеството е 20%, като цялата е предложена за продажба на борсата. Акциите на "Аидалес" не се търгуват на "Българска фондова борса - София", защото дружеството не е публично.

Ключови думи към статията:

Още от Компании

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK