ЕБВР влезе в управлението на "Софийска вода"

Двама представители на новия акционер в "Софийска вода" - ЕБВР, да влязат в борда на директорите на концесионера, реши в четвъртък общото събрание на дружеството. Те ще заемат местата на представителите на "Интернешънъл уотър" Робърт Пиърс и Патрик Жанте. На 16 декември притежателят на 37.5% от "Софийска вода" - "Интернешънъл уотър", продаде дела си на смесено дружество с равно дялово участие между другия акционер в столичната компания - "Юнайтид ютилитис" и ЕБВР. Цената на сделката не беше оповестена.

След трансформирането на собствеността "Юнайтид ютилитис" вече ще държи 56.25% от акциите на "Софийска вода", 25 на сто са на Столичната община чрез "Водоснабдяване" ЕАД, а 18.75% на ЕБВР.

На общото събрание е одобрен финансовият отчет на "Софийска вода", а за одитор на "Софийска вода" е избран KPМG.


Заради мащабната инвестиционна програма концесионерът на столичното ВиК е приключил 2003 г. на загуба, но размерът й не беше обявен. Съгласно концесионния договор през първите пет години дори при печалба дружеството не разпределя дивидент, а използва средствата за инвестиции.

Днес ще има заседание на борда на директорите на "Софийска вода", който ще разгледа инвестиционната програма за тази година. Плановете са във ВиК мрежата на София да бъдат инвестирани 22 млн. лв.

Също днес Столичният общински съвет ще объди междинните доклади на временните комисии за проверка на общинските фирми и концесиите за водата и чистотата. Концесионните договори за чистотата и водата на София да се предоговорят, е мнението на всички членове на временната комисия.

Ключови думи към статията:

Още от Компании

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK