Производители очакват бум в износа на сирене и кашкавал

Износът на сирене и кашкавал за пръв път може да се възстанови до нивата от времената преди 1989 г., ако прогнозите на производителите и търговците за тази година се сбъднат. Те очакват само до края на 2004-та износът да нарасне с 40-50 процента спрямо този през последните дванадесет месеца и са уверени, че тенденцията ще се запази за по-дълго. Така подотрасълът ще бъде първият, който ще върне позициите си зад граница от цялата ни хранително-вкусова промишленост, твърдят производители.

По предварителни данни на Асоциацията на млекопреработвателите в България миналата година в чужбина са били продадени над 14 хил. тона техни продукти. Това е почти двойно в сравнение с 1999 г. (виж графиката). Само за европейски държави експортът през 2003 г. е нараснал три пъти. Основни направления са Гърция и Италия, където се изнася суровина за производство на моцарела. Германският пазар традиционно продължава да търси нашенските сирене и кашкавал.

Оптимистичните прогнози за износа през тази година се базират на очакванията, че много скоро още четири мандри ще получат лиценз за износ в Европейския съюз, което ще разшири пазарите ни в тези страни, поясни изпълнителният директор на асоциацията Михаил Велков. От средата на 2003 до средата на 2004 г. квотата, предоставена на България за внос с намалени мита в ЕС, е 5 хил. тона. Досега тя не можеше да бъде изпълнена поради ограничените възможности на българските фирми. Освен 16-те лицензирани производители от тази година разрешения за търговия в ЕС ще получат добричката фирма "Фама", "Мизия милк" - Търговище, "Сакарела" - Ямбол, и мандрата в сливенското село Жельо Войвода "Авагард". Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) е изпратила в Брюксел документите, очаква се до месец тези мандри да получат лиценз. Освен тях в момента ветеринари проверяват други млекопреработвателни предприятия, които се инспектират повторно, след като през миналата година не са изпълнили всички норми. Ако се докаже, че отговарят на технологичните и качествените изисквания, до края на годината броят на лицензираните предприятия може значително да се увеличи.


"Близо година и половина инвестиции за 1.5 млн. лв. бяха необходими, за да приведа производството си спрямо новите ветеринарно-медицински изисквания", обясни за "Дневник" президентът на фирма "Жоси" Симеон Присадашки. Неговата мандра в Силистренско е във втората група, която в момента се проверява от НВМС. Освен износ за държави от Европейския съюз фирмата му търси партньори в Словения и Чехия.

От миналата година се разширяват и възможностите за търговия с партньори от Русия, САЩ и арабските страни, съобщиха от асоциацията. В момента България държи 30-процентен дял от общия износ на бяло саламурено сирене за САЩ. Това до голяма степен се дължи и на безмитната квота от 7 хил. тона, която производителите изпълняват. Асоциацията е заявила увеличение на тази квота и ако бъде утвърдена от американските власти, нейното усвояване може да започне през втората половина на годината.

Производителите все повече разчитат на увеличение в производството и износа на овче сирене. Обичайно кравето мляко съставлява близо 80%-90% от общото производство в страната, а останалата част се пада на добива на овче, биволско и козе мляко. През последната година обаче делът на овче мляко все повече нараства, сочат данните от статистиката. И понеже българското овче сирене винаги е поддържало висок имидж зад граница, очакванията са през тази година неговият експорт значително да нарасне.

Прогнозните данни на агростатистиката за 2003 г. сочат, че общото производство на мляко в страната е достигнало 1 700 000 тона при 1 588 424 през 2002 г. В сравнение с 1989 г., когато са произведени 2 437 626 т, изоставането все още е значително. При овчето мляко обаче има тенденция на значителен ръст. Докато през 2002 г. са получени 113 154 тона, през 2003 г. се очаква да достигнат 150 хиляди тона. В далечната 1989 г. годишното производство е било над 276 хил. тона.

Въпреки прогнозите за успешен износ повечето производители се опасяват, че дефицитът на суровина ще продължи да създава сериозни проблеми пред бизнеса. Това пролича особено силно тази зима, когато между производителите в Северозападна България се завихри истинска война за млякото. Кризата беше предусетена още през октомври, когато поради скъпия фураж частните стопани масово започнаха да колят животните си. Мандрите вдигнаха изкупните цени на млякото и на места те достигнаха за първи път 50-60 ст. за литър краве мляко. Това обаче не компенсира загубите на стопаните, които отглеждат по 1-2 крави.

Въпреки опитите да се стимулира едрото животновъдство в страната, все още 80% от преработвателите се снабдяват основно от дребни производители. Изключение прави само "Данон Сердика", който още след приватизацията на столичното предприятие въведе твърди договори с няколко мандри в Южна България. "Работим с големи ферми и поддържаме постоянни бонуси за предадена качествена суровина. Затова почти нямаме проблеми при нейното изкупуване", обясни за "Дневник" Евгения Стоичкова, маркетинг-директор на фирмата.

Въпреки желанието да следват примера на "Данон" останалите преработватели трудно поддържат договори с постоянни доставчици. "Обединена млечна компания" и "Ел Би Булгарикум" например прилагат авансови плащания или купуват фуража на постоянните си снабдители, за да осигурят навременни доставки. Месечно една голяма мандра преработва около 1000-2000 тона мляко. Ако не поддържа постоянни доставчици, тя трудно би издържала на конкуренцията, особено срещу фирмите в сивия сектор, които не плащат данъци.

Единственият изход да се излезе от омагьосания кръг "скъп фураж - скъпо мляко - скъпо сирене" за фирмите е да инвестират в животновъдството. Проблемът е, че досега повече от тях влагаха свободните си средства за обновяване на производството и още поне 2 години не биха могли да финансират други начинания. Средствата по предприсъединителната европейска програма САПАРД дават възможност за изграждане на ферми, но засега те се използват ограничено. Очакванията на експертите са програмите за биологично земеделие да стимулират инвестициите в екологични ферми - ниша, към която от агроведомството отдавна призовава стопаните да се насочат.

-----------------------

Износ на мляко и млечни продукти

(тона)

Година1989 г.1999 г.2000 г.2001 г.2002 г.2003 г.*

Общо19 5366 8567 8269 39511 50114 000

Мляко и сметана-5211 023431623

Кисели и подквасени млека-119324319163-

Натурално масло-19616727-

Сирена и кашкавал18 9876 1876 3658 57610 688-

* Данните за 2003 г. са прогнозни, затова липсва разбивка по отделни продукти

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK