MyDoom порази SCO

Интернет червея MyDoom взе първия си “скалп”, парализирайки сайта на американската компания за програмно обезпечаване SCO. Фирмата е собственик на правата за операционната система Unix.

Във официално изявления на разположената в Юта компания беше потвърдено, че MyDoom е поразил сайта на компанията.

“Трафикът започна да се покачва вчера и до полунощ Източно време сайтът на компанията беше блокиран”, заяви служител на компанията.


Скоростта и бързината на разпространението на червея удивиха служители по сигурността. “Атаката беше зрелищна и успешна”, заяви изследователят във финландската антивирусна компания F-Secure Мико Хипонен.

“Понеже очакваме атаката да продължи и през седмицата, то ние имаме план за да се справим с нея”, каза Джеф Карлон от SCO.

Microsoft и SCO обещаха награда от 250 000 долара за откриване на автора на вируса MyDoom. Експерти по сигурността на компютърни системи предполагат, че авторът на червея живее в Русия. Те призовават потребителите на интернет да бъдат внимателни при използването на електронната си поща. Потребителите не трябва да отварят писма от непознат подател или такива от официални или обществени институции, които съдържат прикачен файл.

В четвъртък Microsoft също беше цел на атака с вируса във вариант MyDoomB.

Потребителите на интернет могат да изтеглят антивирусни програми от f-secure и http://www.sophos.com/

В 17.09 ч. българско време се очаква да започне най-голямата вирусна атака в историята на Интернет с вируса MyDoom. В този момент специалистите очакват вируса – червей да започне да разпраща милиони писма от заразените компютри, което може да парализира връзките в Интернет.

Предполага се, че червеят е засегнал над 1 милион компютри.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK