Десет компании могат да поемат управлението на водите

Десет ВиК дружества могат да заменят сегашните петдесет компании, които са неефективни. Това предложи директорът по експлоатацията в "Софийска вода" Георги Файтонджиев на семинар, организиран от Българската международна стопанска асоциация (БИБА) за създаването на воден регулатор. Създаването на дружествата ще е част от преструктурирането в сектора, като целта е по този начин да се даде възможност в новите компании да влязат по-малки дружества и да може по-лесно да се инвестира в инфраструктурата им.

Файтонджиев посочи като пример Варна и Бургас, които имат общо водоснабдяване. В двата града ВиК предприятията могат да бъдат обединени в едно общо дружество, а друг оператор да обслужва Североизточна България, посочи той.

Участниците в семинара поставиха въпроса за собствеността върху инфраструктурата. Във водната стратегия се предвижда собственици да бъдат публичните власти, а управлението да се делегира на търговските дружества, напомни директорът на дирекция "Водоснабдяване и канализация" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Пламен Никифоров. В момента има около 50 предприятия, 20 от тях са общински, а останалите са държавни или смесени. Има няколко варианта - или активите да се управляват от 4-5 компании, или да има 260 дружества към общините, посочи Никифоров.


Той обясни, че инвеститорският интерес към големите дружества е по-голям.

В момента съществува конфликт между държавната и общинска собственост, възможно е да стане разделянето на инфраструктурата от оператора, както това беше направено с БДЖ с приемането на отделен закон, смята юридическият съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Владимир Стратиев.

Според него в момента няма готовност в изпълнителната и законодателната власт за решаване на проблемите в сектора. По думите му отрасълът страда от липсата на единно законодателство, тъй като действат два закона - за водите и Законът за устройство на територията. Не е приет и Закон за ВиК услугите, който да гарантира качеството и да защити операторите и потребителите. Според "Софийска вода" инвеститорите искат сигурна рамка и ясни правила в сектора, за да реализират проектите си.

Водният регулатор трябва да бъде самостоятелен орган и в него не бива да взема надмощие енергетиката, заяви още Никифоров. Той беше опроверган от проф. Атанас Тасев, който прогнозира, че регулаторът ще заработи едва след година, дори да е дирекция в Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР).

Енергетиката е един от отраслите, който е най-добре защитен, смята той. Представителите на ВиК дружествата обаче смятат, че регулаторният орган трябва да е самостоятелен и не може механично да се пренася чуждестранният опит за създаването му. Единният регулатор ще изисква по-малки разходи за издръжка на администрацията, а водният сектор върви към мултиютилитис, смята Николай Минков от БИБА. Според него част от средствата, които отиват в пенсионните фондове, могат да бъдат инвестирани в самите компании. Трябва да дадем шанс на мениджърите, обясни той. Изпълнителният директор на БИБА Адриана Тошева обяви, че асоциацията ще внесе за обсъждане в съвета за икономически растеж подготвяната от правителството водна стратегия. Тя според обещанията на МРРБ ще бъде приета до края на март.

Питейната вода в някои райони може да стане непродаваема, ако не бъде намерен баланс между публичните и частните инвестиции във водоснабдяването, каза още Пламен Никифоров. Вложенията от бюджета или еврофондовете са грантове и не се включват в цената, а частните инвеститори търсят възвращаемост, обясни той. В момента дружествата се оплакват, че инвестициите в реконструкцията на мрежата не са разход и не са включени в цените на водата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK