IFC потвърди интереса си към ТЕЦ "София"

Международната финансова корпорация (IFC) ще финансира строежа на нова 100-мегаватова мощност с комбиниран цикъл на територията на ТЕЦ "София", която ще изгради американската компания "Хoрайзън". Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Ангел Минев след среща с главния директор по инвестициите в кредитната институция Денис Кларк. Стойността на проекта е 100 млн. долара, като 70% от средствата са привлечени.

Вече е регистрирано дружеството "Хoрайзън енерджи България", което е стопроцентова собственост на американската компания. В него като акционер ще се включи столичната "Топлофикация", която ще придобие 30% от акциите с апорта на земята.

За реализацията на този проект енергийното министерство, столичната "Топлофикация" и инвеститорът преговарят вече три години. Преди година инвеститорът подписа с международната финансова корпорация мандатно писмо и тя започна предпроектно проучване. Намеренията на "Хърайзън" са централата да заработи до 2006 г.


В момента американската компания преговaря с НЕК за подписването на дългосрочен договор за изкупуване на енергията. Такъв договор ще бъде подписан и с "Булгаргаз". На среща в сряда енергийното министерство е поискало съдествие от IFC за реализацията на проекта, както и участие на финансовата корпорация в преговорите с "Хoрайзън". Не е практика на IFC да участва в подобни преговори, коментира Минев. Инвеститорът обикновено иска по-добри условия, като използва финансиращите институции, и затова в подобни преговори те би трябвало да участват, твърди той. Според него държавата трябва да отчита как рискът на инвеститора чрез цените на енергията ще се отрази върху крайния потребител.

Според председателя на Държавната комисия за енергийно регулиране Константин Шушулов по време на срещата с IFC са обсъждани преференциите при производството на ел. енергия от когенерацията. Обясних, че според новия Закон за енергетика НЕК изкупува по преференциални цени ел. енергията от мощности до 50 мегавата, които произвеждат от комбиниран цикъл, каза още Шушулов. В останалите случаи комисията определя цената според разходите на дружествата, обясни той.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK