Столична община намалява строителните такси

Главният архитект на София Стоян Янев предлага да бъдат намалени някои от таксите и услугите, събирани по Закона за устройство на територията (ЗУТ). Искането му ще бъде разгледано на сесията на общинския съвет в четвъртък. Строителните такси бяха приети на 15 септември 2003 година и влязоха в сила от 1 октомври.

За няколко месеца от приложението на новите такси и цени на услуги се установи, че някои от тях са неадекватно високи за инвеститорите и превишават съществено разходите, които прави администрацията за извършените услуги, посочва в мотивите си арх. Янев.

Става въпрос за таксите, събирани за регистриране и въвеждане на строежите в експлоатация, както и за въвеждане в експлоатация при реконструкции, преустройства, основни ремонти и смяна на предназначението на строежи от четвърта и пета категория. На практика обекти от по 10 - 15 кв.м плащат твърде висока такса от 250 лв. за пета категория и 750 лв. за четвърта категория, констатира арх. Янев.


По тези причини той предлага таксата от 750 лв. да падне на 100 лв. Толкова беше и преди поправките в Закона за устройство на територията, когато таксите се събираха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Разрешителните за реконструкции и основни ремонти на строежи на частни пътища, улици от второстепенната улична мрежа V и VІ клас и съоръженията към тях да станат по 25 лева на километър, но не повече от 1000 лева. В момента таксата е по 150 лева на километър, но не повече от 3000 лева. Третото предложение на арх. Янев е разрешителните за реконструкции, основни ремонти и смяна на предназначението на строежите от пета категория да бъде 100 лева за строежи с РЗП до 100 кв.м и по 0.3 лв. за всеки кв. м с РЗП над 100 кв.м.

Срещу драстичното повишаване на таксите още през 2003 година сигнализираха строителни предприемачи и граждани. Столичанинът Петър Георгиев дори поиска от областния управител Росен Владимиров да спре решението на общинския съвет. В мотивите си той беше посочил, че уеднаквяването на цените за издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация на новопостроена сграда с РЗП 1000 кв.м и за преустрояването на съществуващ магазин с площ до 50 кв.м е необосновано, защото цената на услугата е в пряка зависимост от РЗП и градската зона, в която се намира обектът. Според Георгиев необяснимо е и определянето на еднакви цени за производствените сгради от 750 лева за тези с капацитет до 50 работни места и от 50 до 100 работни места. Промяна на тази такса обаче главният архитект на София не предлага.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK