"Алианц България холдинг" вече управлява активи за 750 млн. лв.

"Управляваните от "Алианц България холдинг" активи достигнаха 750 млн. лв.", съобщи във вторник изпълнителният директор Димитър Желев. През 2003 година групата отчита брутен премиен приход в размер на над 142 млн. лв. Около 88% от тях, или 126 млн. лв. се падат на общото застраховане, като ръстът в сравнение с 2002 г. е от 16%. "Увеличението е основно при полиците "Каско" и имущественото застраховане", отбеляза Желев.

Той заяви, че в България на един жител се пада под една застраховка, докато в Западна Европа те са седем.

ЗПАД "Алианц България" приключва 2003 г. с 95 млн. лв. премиен приход, което е с 12% повече в сравнение с 2002", обяви директорът на дружеството Теменуга Ненова. Тя допълни, че щетимостта на компанията е под 50%, като единствено при селскостопанските застраховки има ръст при обезщетенията поради лошите климатични условия през миналата година.


Дружеството има печалба от 6.2 млн. лв., а разходите за дейността му представляват едва 22% от премийните приходи. "Имаме регресни претенции към други застрахователни компании за над 1 млн. лв. и те не могат да бъдат изплатени", каза Ненова. Тя обяви, че тарифите по "Каско" за индивидуални клиенти ще бъдат намалени, като ще вървят с бонус автоасистанс.

"Алианц България Живот" отчита за 2003 година приходи от 16.3 млн. лв., което в сравнение с резултата от 2002 г. е увеличение с 48% при очакван спад за пазара от 15%, заяви изпълнителният директор Пламен Ялъмов. През 2003 г. дружеството се е изкачило от пето на второ място по приходи на животозастрахователния пазар. Печалбата му е 800 хил. лв. Балансовото число на ТБ "Алианц България" през миналата година се е увеличило с 23% и достига 333 млн. лв. Ръстът в активите е над средния за банковата система. "Специализираме се в ипотечното кредитиране и покупката на автомобили", каза директорът на банката Стархил Видинов. Възвращаемостта на капитала за 2003 г. е 15.1%, а чистата печалба - 3.350 млн. лв. "Пенсионното дружество на "Алианц" управлява активи за 204 млн. лв., а осигуряващите се лица в нея са 660 хил.", каза София Христова, директор на компанията. Печалбата е 2.3 млн. лв., а разпределената доходност над 10%. "Алианц България холдинг" завършва миналата година с агрегирана печалба от 25 млн. лв., като част от нея ще бъде използвана за дивиденти. Групата планира разкриване на дъщерни дружества в Сърбия, Македония и Албания.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK