"Ентерджи" и "Енел" преструктурират персонала в ТЕЦ "Марица-изток 3"

Енергийната компания "Марица-изток 3", която рехабилитира ТЕЦ "Марица-изток 3", започва програма за преструктуриране на персонала, съобщиха от дружеството. Програмата за преструктуриране предвижда на служителите, които доброволно напускат централата, да се предлагат обезщетения, да не се назначават нови служители на мястото на пенсионираните, да се предлагат обезщетения при по-ранно пенсиониране, както и работа в услуги, които не са свързвани с основната дейност на централата и се възлагат на външни компании. Първоначално доброволно напускане ще бъде предложено на 100 души от общо 1500 работещи. Споразумение със синдикатите от преди година предвижда намаляването на персонала да не надхвърля 50 на сто. Онези, които искат да напуснат доброволно срещу обезщетения, имат право да обмислят.

"Като инвеститор в един от най-големите проекти в енергийния сектор на България ще удължим живота на централата с поне 15 години и ще подобрим експлоатацията й", твърди изпълнителният директор на "Марица-изток 3" Майк Фостър. През миналата година, когато започна рехабилитацията на централата, всички работещи станаха служители на експлоатационна компания "Марица-изток 3". Започналото преструктуриране е съгласувано със синдикатите. Намеренията на смесеното дружество "Ентърджи Паур холдинг Марица" е да бъдат инвестирани над 100 млн. евро за изграждане на сероочистващи инсталации и за подобряване на състоянието на околната среда в района на централата.

Акционери в "Марица-изток 3" са американската "Ентерджи", която притежава 29%, италианската компания "Енел" с 44% и НЕК с апортната вноска от 27%. "Ентерджи" и "Енел" трябва да приключат рехабилитацията на централата за три години и половина. Стойността на проекта е за около 600 млн. евро. В момента са рехабилитира втори блок на централата.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK