Община Добрич иска да емитира облигации

Община Добрич проучва възможностите да емитира облигации. Това съобщи кметът на града Детелина Николова . Тя уточни, че средствата от облигационния заем ще бъдат инвестирани в инфраструктурата на общината, а реалният срок, в който облигациите могат да бъдат емитирани в края на тазгодишното лято.

"За да се направи цялостно подобрение на инфраструктурата, са необходими около 40 млн. лева. Тази сума е почти два пъти по-голяма от общия бюджет на общината, който е 22 млн. лева", обясни Николова.

Община Добрич води преговори с представители на четири компании. Една от тях ще бъде избрана за поемател на облигационната емисия. Избраното дружество освен това ще трябва да анализира финансовото състояние на ведомството и въз основа на него да препоръча условия по емисията. Преди да бъде емитиран заемът, трябва да бъде изготвен и рейтинг на общината. "Една емисия от общински облигации може да е успешна само ако емитентът има добър рейтинг", каза също Николова.


Според нея облигационният заем не е единствената възможност за привличане на средства. Една възможна алтернатива е грантовото финансиране от различни фондове. Кметският екип активно разработва проекти и вече има известни резултати. С три проекта на обща стойност 1.080 млн. лв. общината кандидатства за финансиране от социално-инвестиционния фонд към Министерството на труда и социалната политика . Средствата ще бъдат използвани за благоустрояване на жк "Модерна махала". Там ще бъдат изградени еднофамилни жилища за социално слаби, ще бъде направена също така енергоефективна реконструкция и модернизация на уличното осветление пред учебните заведения в града.

Наследените от предишния кметски екип дългове в размер на 1.9 млн. лв. вече са изчистени и това дава възможност на общината да кандидатства с проекти по различни предприсъединителни програми на Евросъюза, твърди Николова.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK