Три топлофикации ще се продават на борсата от 1 март

В приватизацията на фондовата борса няма да има празно, след като в петък в Държавен вестник излезе съобщение на Агенцията за приватизация за провеждането на нови търгове за над 400 предприятия от 1 до 18 март. Сега протичащите централизирани аукциони приключват през тази седмица и веднага от следващата започват новите. На инвеститорите ще бъдат предложи пакети от 356 АД-та и 49 ООД-та, като различното от предишните процедури е, че ще се продават и дялове от 100% от капитала на 10 компании.

Изненадата е включването на топлофикационните дружества във Враца (която е публична компания), Казанлък и Ямбол. Те ще се продават изцяло срещу лева, като минималните цени за трите са близо 9 млн. лева. Напълно е възможно наддаване за тях да има още на 1 март, тъй като отлагането няма да даде шанс на евентуалните купувачи да ги закупят по-евтино.

Топлофикационното дружество във Враца беше предложено през миналата година за продажба на борсата заедно с ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Бобов дол", което предизвика напрежение между АП и енергийното министерство. Министерството твърдеше, че приватизацията им става без съгласието на ведомството. Изненадани сме от решението и научаваме за него от Държавен вестник, коментираха в петък от енергийното министерство.


Ще обсъдим начина, по който ще реагираме, обясниха от ведомството. В момента датските компании "Бруната" и "Тераборк" и финландски инвестиционен фонд имат подписано споразумение с "Топлофикация Враца" за изграждането на когенерегация от 8 мегавата. Електроенергията, произведена от когенерацията, ще бъде изкупувана преференциално от НЕК.

При ООД-тата се пускат всички дялове от пътните поддържания в Попово и Троян, "Военно строителство инженеринг" - София, "ВРЗ Вола" - Враца, "Матрус комерс" - Ловеч, "Търговска база Тиба" - Плевен, и "Търговия на едро - Петрич". От тях 4 пакета ще се продават срещу непарични средства, тоест ще може да се плащат и с инвестиционни бонове.

Другата новост при централизирания търг е липсата на начални цени при голяма част от дружествата. Това са тези, които са били предложени през януари, но инвеститорите не са изкупили всичките им акции при тогавашните котировки. От 1 март над 300 пакета от такива компании ще могат да се купуват и по 1 стотинка за бройка. Така се гарантира изходът от процедурата - че всичко, което може да се продаде, ще бъде приватизирано. АП беше критикувана от представители на инвестиционния бранш тъкмо заради поставянето на високи начални цени, които възпрепятстваха сделки и за качествени дружества. Може да се очаква, че това няма да е последният централизиран търг до 30 юни, когато изтича срокът за използване на инвестиционните бонове. Вероятно още през втората половина на март ще се проведе и аукцион за непродадените пакети от втория търг, който изтича тази седмица.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK