"Водафон" ще инвестира 18 млрд. долара в Източна Европа

"Водафон" планира да инвестира поне 18 млрд. долара за придобивания в Източна Европа и Русия, съобщи руският в. "Новости". Директор на британската телекомуникационна компания е обявил това пред доставчици на оборудване по време на световния GSM конгрес в Русия, твърди изданието.

Най-апетитен пазар в региона е руският и към него ще се насочат най-много пари, посочват от "Водафон". Анализатори смятат, че най-голям интерес за британците представлява дружеството MTS. Според слухове компанията от Острова има намерение да купи 50.4% процента от оператора, които са собственост на руската финансова и индустриална група "АФК система".

MTS разполага с 17 млн. абонати, като пазарната й стойност се оценява на 10.3 млрд. долара. Експертите се затрудняват да кажат каква цена би платила "Водафон" за руския оператор. Някои смятат, че "АФК система" ще се раздели с акциите си само срещу солидна премия от порядъка на 20-30 процента от пазарната цена на MTS. Ако сделката с MTS се осъществи, това ще отвори пътя на "Водафон" към пазарите в Беларус и Украйна. Засега обаче британците отричат да имат намерение да купят акции от MTS. Други информации сочат, че "Водафон" проявява силен интерес към най-големия мобилен оператор в Русия OAO Mobile TeleSystems и втория по големина OAO VimpelCom. От руските компании за мобилни услуги обаче обявиха, че до този момент оферти към тях не са постъпвали.


В Русия в момента оперират два основни чуждестранни стратегически инвеститори - "Теленор" и "Телия Сонера". Те притежават съответно операторите VimpelCom и "Мегафона". При такова статукво според анализатори на "Водафон" не й остава нищо друго, освен да преследва спразумение със "Системой". Същевременно от "Теленор" и "Телия Сонера" посочват, че всеки може да закупи контролния пакет с акции от дружествата, които те притежават в Русия.

"Водафон" е собственик на 26 оператора по света, има дялове в дружества от 11 страни и обслужва 126 млн. абонати. Пазараната капитализация на компанията се изчислява на 176.11 млрд. долара. Според руската преса британската компания няма намерение да излезе на пазарите в Китай и Латинска Америка, но проявява интерес към Индия.

----------------

Verizon Wireless, 45% от която се притежава от "Водафон", планира да пусне през април тази година клетъчен телефон, който клиентите на компанията да използват освен в САЩ и в останалата част по света, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл". Апаратът ще бъде обурудван с чип, който да му позволява да работи както със стандарта, който се използва в Америка - CDMA, така и с този, с който оперират в по-голямата част от света - GSM. На повечето места по земното кълбо обажданията, които ще получават клиентите, ще се поемат от британската компания "Водафон", информира вестникът. Конкурентите на американската компания - Cingular, T-Mobile и AT&T Wireless, вече предложиха подобен продукт на пазара. Verizon Wireless обаче е първата, която ще предложи апарат, който да използва и двата стандарта за мобилни услуги едновременно - GSM и CDMA. Засега единствено "Спринт" е обявила намерението си да последва стратегията на конкурента си и ще пусне подобен телефон по-късно през годината.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK