"Кристал" Перник се продава за втори път и на половин цена

Кредиторите на стъкларския завод "Кристал" обявиха втори търг за продажба на предприятието. Това съобщи синдикът на пернишкото дружество Виолета Манолова. Тя уточни, че наддаването ще се проведе на 12 март, а първоначалната цена, от която то ще започне, е 599 хил. лева.

Първият търг за продажба на "Кристал" беше на 11 януари, а исканата начална цена за завода 1.198 млн. лева.

Наддаването се провали поради липса на кандидат-купувачи.


"Ако и на този търг не се яви нито един кандидат-купувач, ще се пристъпи към продажба на предприятието на обособени части", каза още Манолова и уточни, че това е решение на общото събрание на кредиторите на стъкларския завод.

Завод "Кристал" е първото стъкларско предприятие, заработило в България. Той все още е единственият завод у нас за производство на закалено стъкло.

Преди няколко години "Кристал" спря почти изцяло дейността си, след като "Булгаргаз" преустанови подаването на природен газ към завода заради непогасени дългове. След това в Перник се преработваше плоско прозрачно стъкло, внесено от чужбина.

Малко по-късно газовото дружество внесе иск за неплатежоспособност на "Кристал". То имаше вземане от завода в размер на 5 млн. лева. През юни 1998 г.

Пернишкият окръжен съд обяви стъкларското предприятие в несъстоятелност. Кредитори на фалиралото дружество са още Териториалната данъчна дирекция в Перник, както и местното поделение на НОИ. Общият размер на техните вземания е около 2 млн. лева. За да ги обезпечи, Агенцията за държавни вземания е наложила запор върху част от недвижимото имущество на "Кристал" и превозните средства, с които разполага предприятието.

Заводът за стъкло в Перник е държавен.

Правени са два опита той да бъде приватизиран - през 1998 и 1999 г. Те са останали неуспешни поради това, че не е проявен интерес от инвеститори.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK