“Дунавска коприна” ще стимулира бубарството в България

Русенското текстилно предприятие “Дунавска коприна” ще предприеме конкретни стъпки за възстановяване на бубарството в България, заяви председателят на борда на директорите на дружеството Милка Димитрова. Тя обясни, че фирмата има традиции в производството на естествена коприна, но за да може да се осъществява то, е необходимо да има добре развито бубарство.

"Изготвихме проект за стимулиране на бубарството. Той вече е представен пред ръководствата на русенската областна управа и търговско-индустриалната камара. И двете институции поеха ангажимент да ни окажат съдействие", каза още Димитрова, която е и заместник-председател на браншовия съюз на текстилните производители. Според нея в страната има достатъчно земи, подходящи за отглеждане на черничеви насаждения, чиито листа се използват за храна на бубите, произвеждащи копринени пашкули.

Областният управител на Русе Румен Януаров каза, че ще търси съдействие за проекта на "Дунавска коприна" на национално ниво. Той ще опита да осигури средства чрез програма САПАРД и Министерството на земеделието. Областната управа е планирала с тези средства да се финансира изграждането на клъстър, който да затвори цикъла суровина - прежди - краен продукт. Център на това формирование ще бъде “Дунавска коприна”, където е запазен молинажният цех. В бизнес програмата на дружеството е заложено от 2005 г. да започне производството на платове, смес на естествена коприна и други съставки. В момента за производство на каквото и да било изделие, съдържащо естествена коприна, предприятието използва вносна суровина.


Програмата на на русенското текстилно предприятие предвижда също до 2008 г. нетният паричен поток, получен като разлика между парични постъпления и парични плащания, да се увеличи трикратно и да достигне над 1.6 млн. лева.

Германската компания “Мюлер и синове” закупи 68 % от “Дунавска коприна” през 1998 г. През 2001 г. "Булгарлизинг" поиска несъстоятелност за текстилната фабрика. В това време мажоритарният собственик на русенското предприятие беше в неизвестност. След около две годишен финансов колапс, преминал през прекратяване на производството, през лятото на 2003 г. “Дунавска коприна” отчете печалба. Бордът на директорите на предприятието и “Мюлер и синове” разработиха съвместна оздравителна програма, която съдът прие. Задълженията на текстилната фабрика към кредиторите й са в размер на около 6 млн. лева. В момента във фирмата работят около 120 души.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK