Летище Варна ще възстановява карго полетите

"Летище Варна" ЕАД ще се опита да възстанови карго полетите през тази година, заяви председателят на съвета на директорите на дружеството Янко Янков. За миналата година е нямало нито един товарен полет, докато само от началото на 2004 г. са обработени 3 товарни самолета за Йордания. Ако трябва, ще намалим тарифите и ще предложим преференции, но между активните летни сезони трябва да обработваме и товарни полети, допълни Янков. По думите му на територията на летището ще бъде изграден склад под митническо наблюдение, като за това има съгласие от Агенция "Митници". През тази година на летище Варна ще бъдат инвестирани 8 млн. лева, като 5 млн. лв. от тях са осигурени от Гражданска въздухоплавателна агенция. От 1 март до 30 април, когато ще трае ремонтът на пистата, летището няма да затвори напълно, а ще бъдат въведени частични ограничения на полетите. Изпълнител е "Главболгарстрой - Инфраструктурно строителство" АД, а цялата рехабилитация е на стойност 2 млн. лв.

Според Янков до момента 35 български и чужди авиокомпании са потвърдили към момента своите чартърни програми за летния сезон.

Ръстът на планираните чартъри спрямо същия период на миналата година е 5%. Практиката сочи, че записванията на чартърните програми за лятото продължават и по време на активния сезон. За първи път от доста години ще бъдат осъществени полети от Унгария - чрез авиокомпания Malev.

Днес ще бъдат финализирани преговорите с "Авиокомпания България" ЕАД за редовни полети Москва - Варна. Заявка за редовна линия има и за направлението Варна - Виена. Прогнозната печалба на "Летище Варна" ЕАД за 2003 г. е 2.646 млн. лв., което е ръст от 27.5% спрямо 2002 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK