Предстои обединение на “Пиринско пиво” и “Шуменско пиво”

"Пиринско пиво" и "Шуменско пиво" ще се обединят в една компания и затова предстои преместване на седалищата на двете дружества в София, каза за "Дневник" управителят на "Карлсберг България" Александър Грънчаров. "Процесът е сложен и е свързан с преминаването през много бюрократични спънки, затова вероятно ще отнеме няколко месеца", каза още Грънчаров, но не уточни формата, под която ще стане обединението. Сливането или вливането на двете дружества в "Карлсберг България" ще бъде извършено, за да се оптимизира управлението на пивоварните. "Това е единствената причина за преместването на седалищата на двете дружества от Шумен и Благоевград в София", допълни Грънчаров.

Обединението на двете пивоварни, контролирани от "Карлсберг", е поредната стъпка за консолидация на пивоварния пазар в страната, след като това вече беше направено от "Каменица" (четири пивоварни), "Загорка" (две пивоварни) и "Леденика" с "Варненско пиво".

Тази стъпка на "Карлсберг България" обаче предизвика безпокойството на ръководството на Шуменската община, като кметът на града Веселин Златев заяви пред БТА, че това ще повлияе негативно на бизнес климата в района и че ще бъде лош знак за останалите потенциални инвеститори.

Датският концерн "Карлсберг брюърис" придоби мажоритарен дял от двете български пивоварни през 2002 г., а през 2003 година увеличи дяловете си до над 90% от капитала им. В началото на месеца инвеститорът получи "Златна мартеница" за направените през миналата година в "Шуменско пиво" вложения от над 20 млн. лв. "Изключително сме доволни от продажбите през първите два месеца на тази година", каза Грънчаров. Той допълни, че двете дружества бързо си връщат загубените през мината година позиции. За 2002 г. пазарният дял на "Пиринско пиво" беше около 12%, а на "Шуменско" - около 8%, докато през 2003 години общият пазарен дял на двете дружества беше около 15%. През 2003 г. продажбите на бира в страната отбелязаха ръст от 8%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK