Чешките туроператори очакват да доведат с 25% повече туристи

Най-големите чешки туроператори очакват да доведат с 25% повече туристи по българското Черноморие през летния сезон, установи "Дневник". Почивки по морето предлагат над шест компании, сред които са "Александрия", "Чедок", "Викомт", "Паркам", "Булгария тур", "Фиро тур" и др. Записванията за новия сезон вървят изключително добре и очаквам ръст от 20-25% спрямо миналата година, заяви Нина Павлова, управител на "Балимекс" ООД, която компания е представител на туроператора "Александрия" у нас. Туристическата агенция е третата по големина в Чехия и води най-много чешки туристи в България. През миналата година тя е осигурила почивки на над 15 хил. гости.

Лятната й програма за тази година започва на 16 май, когато ще пристигнат първите туристи, и ще продължи до 5 октомври.

Чартърните полети ще се осъществяват от чешките авиокомпании "Травел сервиз" и ЧСА. "Александрия" предлага пакети по цялото Черноморие, но основно в по-малките курортни селища като Приморско, Созопол, Китен, Балчик, Кранево и др. Нина Павлова обяви, че традиционно най-голям е интересът към Приморско. Според нея в града вече има добри хотели и квартири. "През миналата година в Приморско реализирахме дори над 1000 нощувки на ден", подчерта Павлова.


Туроператорът предоставя и финансиране за изграждане на нови къщи и малки хотели до 20 стаи, като предплаща услуги (нощувки) за няколко години напред. За целта обаче поставяме изисквания при строителството и обзавеждането, каза Павлова. Собствениците връщат средствата с осигуряване на нощувки като в договора с компанията се посочва, че само тя може да води туристи в базите. През тази година "Александрия" осигурява 200 хил. лв. за изграждането на 5-6 къщи. Същото финансиране е направила и през 2003 г.

Рекламата на България в чужбина е твърде слаба, смята Нина Павлова. Тя отбеляза, че на туристическата борса в Прага през февруари почти е нямало реклама на страната, тъй като българският щанд е бил твърде малък и незабележим. Докато "Александрия" на собствения си щанд е направил по-голямо представяне на България, като я е посочил за топ дестинация на 2004 г.

Най-големият туроператор в Чехия - "Чедок", също очаква ръст от 25%, съобщи Венцислав Танчев, управител на "Сън турс", която е негов представител у нас. Чешката туристическа агенция е доволна от хода на записванията до този момент, тъй като вече е продала основния договорен контингент от нощувки по морето и места в самолетите, заяви Танчев. Миналата година тя е довела над 9800 туристи. Гостите пристигат с чартърната авиокомпания TVS, която е собственост на "Чедок".

Програмата започва към края на май и продължава до октомври. Туроператорът води по-богати чехи, които отсядат предимно в три- и четиризвездни хотели в големите комплекси - Златни пясъци, Слънчев бряг, Албена, Св. Константин, но предлага почивки и в по-малките курортни селища. Той също финансира изграждането на нови бази. За тази година е осигурил около 800 хил. евро за строителството на четиризвездния "Парк хотел Голден бийч" в Златни пясъци, каза Танчев. Със средствата "Чедок" е предплатил наема на 100 легла в него за 5 години. Местата в новия хотел за лятото бяха продадени до края на януари, твърди Танчев.

Друг чешки туроператор - "Викомт", очаква над 25% ръст, обяви президентът на компанията Венцислав Николов. Фирмата е регистрирана в Чехия, но собствениците й са българи. Николов посочи, че са отбелязали същия ръст и през миналата година, когато са довели над 6500 туристи. Туроператорът има директни договори с курорта Албена и хотели в Златни пясъци, Слънчев бряг и в по-малките селища като Кранево, Балчик, Обзор, Китен, Созопол, Приморско и др. Разполага и със собствен малък хотел в Китен.

Лятната му програма започва на 1 юни и приключва през октомври. Първите и последните групи са комбинирани. Туристите пристигат на морето с автобус и се връщат със самолет, обясни Николов. През останалото време програмата на "Викомт" е предимно с чартърни полети на ЧСА. Има и пакети с автобуси, но интересът към тях спада, допълни Николов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK