"Шуменско пиво" ще произвежда бира "Туборг"

До май на пазара ще се появи бира "Туборг", произведена в "Шуменско пиво", съобщи изпълнителният директор на "Карлсберг - България" Александър Грънчаров. По думите му цената на популярното пиво ще бъде изключително достъпна. Пускането на българска бира "Туборг" първоначално беше предвидено за Нова година, но според Грънчаров, производството е било умишлено забавено, за да бъде наложено новото "Шуменско специално" в половинлитрова бутилка. През първото тримесечие на 2004 г. продажбите на специалното шуменско пиво са нараснали с 30% спрямо същия период на миналата година.

Датският концерн "Карлсберг" ще инвестира между 3 и 5 милиона лева през тази година в пивоварните "Шуменско пиво" и "Пиринско пиво", съобщи Грънчаров. Инвестициите са част от продължаващата цялостна модернизация на производството в двете пивоварни и ще бъдат вложени главно в линиите за бутилиране и в съпътстващи дейности.

По план за тази година са предвидени инвестиции до 10 милиона лева, но усвояването на целия планиран обем инвестиции ще зависи от ръста на производството, каза Александър Грънчаров. Той подчерта, че "Карлсберг" не предвижда инвестиции в трета българска пивоварна.


В "Шуменско пиво" и "Пиринско пиво" работят общо 670 души. Двете пивоварни ще бъдат слети в една обща компания "Карлсберг - България", чието седалище ще бъде в София.

"Сливането на двете пивоварни и създаването на управленски офис в София е абсолютно нормален процес, чиято цел е по-лесен и по-ефективен мениджмънт на предприятията, тъй като в България трудно се управлява бизнес извън столицата", заяви изпълнителния директор на "Карлсберг - България".

В отговор на въпрос Гръчаров заяви, че при предстоящото сливане не се предвижда драматично преструктуриране на административния персонал в двете предприятия. Ще има известни съкращения, но на този етап нищо конкретно не е определено, каза изпълнителният директор на "Карлсберг - България".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK