"Ел Джи Филипс" влага $21 млрд. в производството на плоски екрани

Смесеното предприятие между южнокорейската компания за битова електроника "Ел Джи" и холандската "Филипс - "Ел Джи Филипс" ще инвестира 21 млрд. долара през следващите 10 години в производството на плоски екрани за телевизори в Паджу, северно от Сеул, предаде агенция Франс прес. Холандско-корейското дружество има намерение да развие региона на Паджу и да го превърне в основен производствен център за плоски екрани с течен кристал.

Решението на компанията е продиктувано от стремежа на дружеството да създаде значителна преднина пред конкурента си "Самсунг Електроникс".

В момента "Ел Джи Филипс" притежава 21.1% от пазара за производство на плоски екрани като малко след него с 19.6% се намира местният му съперник "Самсунг Електроникс", добавя агенцията.


Според новия план първата инвестиция ще бъде за 2.5 млн. долара, които "Ел Джи Филипс" ще вложи в изграждането на нов завод от така нареченото "седмо поколение" в Южна Корея. Предприятието ще произвежда основно екрани с течен дисплей, като най-малките ще бъдат с размер от 42 инча.

Пускането му в експлоатация се очаква да е през първата половина на 2006 г.

В последните няколко месеца на технологичния пазар се наблюдава тенденция за използване на големи стъклени плочи с площ от поне 2 кв. м, което води до намаляване на производствените разходи при направата на по-големи плоски монитори.

Именно такива плоскости ще използва и новият завод на "Ел Джи Филипс".

Прогнозите на анализатори за следващата година са производството на широкоекранните монитори да се увеличи с 30 до 50%, а за сметка на намаляване търсенето на телевизори с по-малък екран.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK