Млекопреработватели настояват износът на сирене да се субсидира с по 25 стотинки на килограм

Износът на бяло саламурено сирене от краве и овче мляко да се субсидира по 0,25 лв./кг. За кашкавала от краве и овче мляко тя да е по 35 ст. за килограм, ще настоява Асоциацията на млекопреработвателите пред Министерството на земеделието и горите, съобщи пред журналисти председателят на асоциацията Димитър Зоров.

Миналата седмица правителството реши да отпусне 3 млн. лв. субсидия за стимулиране износа на преработени селскостопански продукти. От тези средства най-много са заделени за млекопреработвателния бранш, като сумата е 1.2 млн.лв., припомни Димитър Зоров. От асоциацията настояват субсидиите да са само за лицензираните фирми-производители, които към момента са 24, а не за търговците.

Изплащането на експортни субсидии се прилага за първи път в България, уточни председателят на Асоциацията на млекопреработвателите. Димитър Зоров добави, че субсидията не се отнася за износ на стоки и продукти, предназначени както за страните от ЕС, така и за държавите, които сега се присъединяват към Евросъюза.


България изнася млечни продукти основно за САЩ, Близкия Изток и Австралия, уточниха от браншовата организация. През последната година експортът се е увеличил с около 25%, съобщи Димитър Зоров.

Вече четвърта година у нас се изплащат субсидии за качество на суровото мляко. През 2001 г. субсидията е била 1,5 млн. лева, през 2002 г. - 2,3 млн. лева, през 2003 г. - 6 млн. лева, а през тази година тя се е увеличила на 8 млн. лева, уточни председателят на Асоциацията на млекопреработвателите.

В момента работещите мандри у нас са 321 според данните на Националната ветеринарномедицинска служба. Временно затворени са 139 мандри, а постоянно са затворени 294 предприятия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK