Deutsche Bahn проявява интерес към теснолинейката Септември-Добринище

Германските държавни железници - Deutsche Bahn проявяват интерес към възможността да експлоатират теснолинейката Септември - Добринище. Това съобщи кметът на Септември Томи Стойчев. В момента теснолинейката е в активите на БДЖ и поради това, че експлоатацията й е неизгодна предстои да бъде закрита. От Deutsche Bahn са заявили готовността си не само да експлоатират, но и да участват във финансирането и поддръжката на съоръжението.

За да се материализира предложението на германската компания собствеността върху теснолинейката трябва да бъде прехвърлена на консорциум, включващ общините, през чиято територия тя преминава. Това е идеята на кмета Томи Стойчев.

Според него общините Велинград, Ракитово, Якоруда, Белица, Разлог и Банско ще разработят цялостна стратегия за експлоатация и модернизация на съоръжението. "Стопанското сдружение на общините трябва да привлече инвестиции и да превърне теснолинейката в атракция и печеливш бизнес. Получих положителни отговори от шест общини. Очаква се единствено становището на община Якоруда.


От Министерство на транспорта също дадоха положително становище за това собственоста върху теснолинейката да бъде прехвърлена консорциума от общини", каза още Стойчев.

Според данни от БДЖ за десет години превозените пътници са намалели с 65.6%. За да функционират нормално железниците, те се нуждаят от 9 хил. вагона, които да отговарят на европейските стандарти. През последните 14 години, обаче не са произвеждани или закупувани нови вагони. В момента средните скорости на движение на влаковете са под 80 км/ч., а в Европа влаковете достигат вече скорости от над 200 км/ч. Скоростите, с които се движат влаковете, са неконкурентни спрямо автомобилния транспорт. Пътническите превози са субсидирани като субсидията за БДЖ е 70 млн. лв. Капиталът на БДЖ в момента е 10 млн. лв. Активите на компанията се оценяват на 306.8 млн. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK